De Gezondheidsraad komt met een spoedadvies over de noodzaak van een boosterprik voor mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft daar om gevraagd vanwege "de laatste onderzoeksresultaten", zo zei hij na een coronaoverleg met onder anderen justitieminister Ferd Grapperhaus. Die onderzoeken lijken uit te wijzen dat de bescherming van het Janssen-vaccin terugloopt.
De Jonge wijst erop dat leeftijd volgens de Gezondheidsraad de belangrijkste indicator is voor het geven van boosterprikken. Daarom komen eerst de zestigplussers aan de beurt. Hij wil nu weten of de mensen die een prik met Janssen hebben gekregen aan die groep toegevoegd moeten worden. De minister hoopt dat het advies volgende week klaar is.
Sanquin, dat in Nederland verantwoordelijk is voor de bloedvoorziening, heeft vastgesteld dat de antistoffen die worden aangetroffen in het bloed van donoren het sterkst daalt onder mensen van 60 tot 64 jaar oud. Dat zei Hans Zaaijer van de bloedbank dinsdag in Op1. Hij merkte op dat dit precies de doelgroep is die gevaccineerd is met AstraZeneca. Ook naar deze groep is volgens De Jonge meer onderzoek nodig. Toch zal dat in de praktijk volgens hem niet leiden tot ander beleid omdat de mensen die dit vaccin toegediend hebben gekregen vanwege hun leeftijd, gezondheid of werk veelal sowieso in aanmerking komen voor een booster.
Voldoende bescherming
Het Janssen-vaccin is breder ingezet dan AstraZeneca. Eind juni kregen mensen zelfs de optie om zelf voor dit vaccin te kiezen. Een groot voordeel van het middel was namelijk dat men met één prik al voldoende beschermd was. In aanloop naar de zomervakantie hebben vele tienduizenden mensen die keuze gemaakt.
Ook De Jonge zelf benadrukte dit voordeel door met name jongeren op te roepen om zich hiermee te laten vaccineren, zodat ze met een vaccinatiebewijs toegang zouden krijgen tot het nachtleven. De minister prees de optie bij herhaling aan met de slogan "dansen met Janssen". In de weken hierna liep het aantal besmettingen door een combinatie van factoren sterk op, tot wat de minister nu ook zelf "de discopiek" noemt.
Door: ANP