De meeste Nederlanders die dat willen, hebben inmiddels hun eerste coronavaccinatie gehad. Een grote groep moet de tweede prik nog laten zetten. Heb je na je eerste inenting alleen last gehad van een pijnlijke arm? Dan hoeft dat bij de tweede prik niet ook zo te zijn. Na een tweede vaccinatie met Pfizer of Moderna, hebben gevaccineerden meer last van bijwerkingen. Daar is gelukkig een hele logische verklaring voor. Dit is hoe het zit:
Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins
Vaccinologen vinden het niet gek dat mensen heftiger reageren op de tweede vaccinatie met zo’n mRNA-vaccin. Dat sommige mensen flink hoge koorts krijgen na hun tweede Pfizer- of Moderna-vaccin, heeft dan ook met het soort vaccin te maken. Volgens vaccinoloog Isabel Leroux-Roels en collega’s wekken de mRNA-vaccins een immuunreactie op door het lichaam te laten zien hoe het virus eruitziet. Dat doen ze bij de eerste inenting al, maar bij de tweede nogmaals. Omdat het lichaam al eens gewaarschuwd is, reageert het de tweede keer mogelijk heftiger.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zegt het volgende hierover: “Systematische reacties, denk aan bijwerkingen als koorts, vermoeidheid en hoofdpijn, waren voor de mRNA-vaccins in de studies inderdaad wat hoger na de tweede prik. Dit zijn bijwerkingen die passen bij de immuunreactie van je lichaam op het vaccin.”
Het vaccin van AstraZeneca lijkt vaak juist andersom te werken: daar is de eerste prik heftiger dan de tweede. Wel zijn de klachten vergelijkbaar en hebben mensen last van koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en rillingen. Griepachtige klachten zijn niets om je zorgen over te maken, deze verdwijnen na een paar dagen. Een paracetamol helpt de klachten te verminderen. Het is wel aan te raden om deze pas te slikken als er klachten zijn en niet preventief pijnstillers te slikken.
Lokale pijn op de prikplek en spierpijn komen na een tweede prik van Moderna of Pfizer juist minder vaak voor.
Meest gemelde bijwerkingen
Bijwerkingencentrum Lareb houdt het totale aantal bijwerkingen en de bijwerkingen per vaccin bij. Nederlanders melden het vaakst hoofdpijn na een prik, gevolgd door malaise, spierpijn, vermoeidheid, rillingen, pijn op de prikplek, koorts, gewrichtspijn, misselijkheid en zwelling op de prikplek.
Zeldzame bijwerkingen
In zeer zeldzame gevallen krijgen gevaccineerden te maken met een allergische reactie. Dat is dan ook de reden waarom iedereen na de prik minstens vijftien minuten blijft zitten. Mocht er dan een reactie optreden, kan er adequaat gereageerd worden. De vaccins van Pfizer en Moderna kunnen zeldzame hartontstekingen veroorzaken en een AstraZeneca-prik kan leiden tot trombose, trombocytopenie (te laag aantal bloedplaatjes) of een ruggenmergontsteking. Maar ook hier gaat het om een klein aantal vastgestelde gevallen in Nederland. Vier mensen kregen tot nu toe ruggenmergontsteking na hun AstraZeneca-vaccinatie. In de bijsluiter van het Janssen-vaccin staat inmiddels dat er een zeer kleine kans is op het Guillain-Barré syndroom na een prik daarvan.
Volgens het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn de gezondheidsvoordelen door vaccinatie groter dan de kans op ernstige bijwerkingen en daarom raden de autoriteiten aan om de coronavaccinatie wél te halen.
Bronnen: Het Laatste Nieuws, RTL Nieuws, Algemeen Dagblad, De Stentor, CBG
Door: Nationale Zorggids