Normal_hersenen_brein_hoofd_rontgen

Het coronavirus kan hersencellen infecteren. De overdracht van het virus tussen de cellen stopt echter snel, waardoor de schade beperkt blijft. Toch leidt de SARS-CoV-2 infectie wel tot een ontstekingsreactie die mogelijk bijdraagt aan de neurologische en psychische klachten die veel (ex-)patiënten hebben. Dit meldt het Erasmus MC

 

Tijdens de coronapandemie melden zich wereldwijd (ex-)patiënten met neurologische en psychiatrische klachten. Die lopen uiteen van problemen met het geheugen of hoofdpijn tot zeldzame psychoses en encefalitis (ontsteking van het hersenweefsel). Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat corona via de reukzenuw het centraal zenuwstelsel kan binnendringen. De onderzoekers wilden daarom weten wat er gebeurt zodra het virus de hersenen heeft bereikt. Maar ook welke cellen het in de hersenen kan infecteren en wat de ontstekingsreactie hierop is. Dat geeft meer inzicht in de oorzaak van de neurologische problemen.

Herprogrammeren

De hersencellen zijn blootgesteld aan SARS-CoV-2. De onderzoekers zagen dat het virus in staat was om neuronen te infecteren. De verspreiding stopt vervolgens ook weer snel en blijft beperkt blijft tot enkele cellen. Ze zien echter wel dat die minimale infectie leidt tot een reactie van de cytokines, de boodschappers tussen de afweercellen. Zij kunnen een rol spelen bij lokale ontstekingen.

"Wat wij zagen komt overeen met het feit dat infectie met SARS-CoV-2 zelden leidt tot een ernstige encefalitis door ongecontroleerde virusverspreiding in de hersenen. Maar het feit dat SARS-CoV-2 mogelijk de hersenen kan binnendringen via de reukzenuw en lokaal cellen kan infecteren wat leidt tot een ontstekingsreactie kan zeker bijdragen aan neurologische klachten", zegt viroloog Debby van Riel.

Door: Nationale Zorggids