Uit een peiling onder zevenduizend zorgprofessionals, uitgevoerd door V&VN en Federatie Medisch Specialisten, blijkt dat de meeste verpleegkundigen, verzorgenden en artsen kampen met fysieke en/of mentale klachten door coronadrukte in ziekenhuizen. Een vijfde van de respondenten is de afgelopen maanden uitgevallen door klachten, in de helft van de gevallen voor langere tijd. Volgens Anneke Augustinus van Stichting Vilans geeft dit onderzoek de noodzaak van zelfreflectie binnen zorgteams aan. Dit meldt ANP Expert Support.
Het is belangrijk dat de ingrijpende ervaringen uit de coronatijd benoemd en hardop gedeeld worden onder collega’s, zegt Augustinus. “Vaak denken mensen “het gaat wel”, maar als het gesprek eenmaal op gang is, komt er veel los. De focus in teamreflectie ligt op het omgaan met stress. Goed voor jezelf en voor elkaar zorgen is daarbij het uitgangspunt. Een maatje of een buddy is een van de instrumenten om die steunfunctie te mobiliseren”, legt de directeur programmamanagement bij Vilans uit.
“Door ervaringen en inzichten te delen haal je kracht uit het team. Herkenning en leren van elkaar zijn daarbij helpend: hoe ga jij daarmee om? We raden zorginstellingen aan hier echt blijvend aandacht voor te geven, want je wil niet dat professionals op een later moment uitvallen.”
Aanpak van teamreflectie
De aanpak van teamreflectie is gebaseerd op de opvang en begeleiding van militairen die zijn uitgezonden op buitenlandse missies. Ook krijgen zij te maken met extreme situaties en doden. Terwijl zij misschien wel beter zijn voorbereid op deze situaties, aldus Augustinus. “Als het bij het leger een vanzelfsprekendheid is, waarom dan niet in de zorg? De impact van corona moet zeker niet worden onderschat.”
Door: Nationale Zorggids