Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.
Maandag: ‘Willekeur bij uitnodiging coronaprik bij medische indicatie’
De uitnodigingen voor coronavaccinaties op basis van een medische indicatie lijken totaal willekeurig verstuurd te zijn, zeggen patiëntenorganisaties en experts. Sommige patiënten krijgen tot hun stomme verbazing een uitnodiging terwijl ze amper iets mankeren, terwijl anderen doodziek zijn en maar niets horen. Dit is wat patiëntenorganisaties hierover te zeggen hebben.
Dinsdag: ‘Medisch specialisten kunnen noodzakelijke inhaalzorg verlenen’
Veertien beroepsverenigingen van artsen en ander medische personeel, roepen de zorgministers en medisch specialisten op om aandacht te hebben voor extra hulp bij het verlenen van inhaalzorg. Er staan ongeveer 140.000 patiënten op de wachtlijst voor inhaalzorg en daarvoor is extra hulp nodig. Er zijn genoeg specialisten, stellen de verenigingen. Die zouden allemaal kunnen helpen.
Woensdag: nieuwe versoepelingen van coronamaatregelen gaan in
Terrassen zijn sinds woensdag langer open, mensen kunnen weer naar de sportschool en zwembaden en pretparken mogen weer gasten ontvangen. Dit zijn de versoepelingen sinds woensdag.
Donderdag: goedgekeurde coronavaccins werken tegen alle varianten
De coronavaccins die tot dusver goedgekeurd zijn, werken goed tegen alle bekende varianten van het coronavirus, waaronder de Indiase variant. “Alle varianten van het coronavirus die tot nu toe zijn opgedoken reageren op beschikbare, goedgekeurde vaccins”, zegt Hans Kluge, die namens Europa in het bestuur van de WHO zit.
Vrijdag: coronavaccinatie kan bijdragen aan het voorkomen van infecties bij anderen
Vaccinatie helpt waarschijnlijk om besmetting met het coronavirus tegen te gaan, zegt de Gezondheidsraad vrijdag. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe sterk vaccinatie voorkomt dat het virus wordt overgedragen, hoe lang daar sprake van is en van welke factoren dat afhangt.
Eerder lieten twee Israëlische studies echter al zien dat mensen die zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer, het coronavirus veel minder snel overdragen. Dat betekent dat het vaccin niet alleen voorkomt dat mensen ziek worden, maar ook dat ze anderen minder snel besmetten. Het virus zou bij ingeënte mensen zonder symptomen 89,4 procent minder overdraagbaar zijn. Bij patiënten die wel symptomen hebben, ligt dat percentage zelfs nog hoger: op 93,7 procent.
Door: Nationale Zorggids