Artsen krijgen over een tijdje mogelijk de beschikking over een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), kijkt naar het coronageneesmiddel VIR-7831.
Met de eerste beoordeling kunnen landen alvast voorbereiden hoe ze het geneesmiddel gaan gebruiken als het goedgekeurd wordt. De volgende stappen zijn een uitgebreidere versnelde beoordeling (rolling review) en een aanvraag voor goedkeuring. Als het EMA positief is over het geneesmiddel, kan het in Nederland en andere Europese landen worden ingezet. Het is nog niet bekend wanneer dat eindoordeel komt.
Kleinere kans op ziekenhuisopname
VIR-7831 is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceuten Vir en Eli Lilly en door het Britse GlaxoSmithKline. Het middel moet zich vasthaken aan de uitsteeksels van het coronavirus. Het virus kan die 'spikes' dan niet meer gebruiken om lichaamscellen binnen te dringen. Daarmee kan het coronavirus zich niet verder verspreiden door het lichaam. Als mensen worden blootgesteld aan minder virusdeeltjes in hun lichaam, lopen ze minder risico om ernstig ziek te worden. Uit de eerste tests kwam naar voren dat het geneesmiddel de kans op ziekenhuisopname met 85 procent verlaagt.
Remdesivir
In Europa is tot nu toe één geneesmiddel tegen corona goedgekeurd. Dat is het middel remdesivir. Het EMA kijkt nog naar drie andere geneesmiddelen. Een daarvan is van het Amerikaanse Regeneron. Dat is het middel dat de Amerikaanse ex-president Donald Trump na zijn coronabesmetting kreeg. Regeneron combineert twee antilichamen, die samen het coronavirus in het lichaam te lijf moeten gaan. Bij Regeneron heten die casirivimab en imdevimab. Daarnaast beoordeelt het EMA een geneesmiddel van Eli Lilly, dat de antilichamen bamlanivimab en etesevimab gebruikt om het virus te bestrijden. Het andere coronamedicijn dat momenteel wordt bekeken is regdanvimab van het Zuid-Koreaanse Celltrion.
Het EMA heeft tot nu toe ook vier vaccins beoordeeld: van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Die zijn goedgekeurd. Vaccins zijn gemaakt om besmetting te helpen voorkomen, geneesmiddelen om besmette mensen te helpen herstellen.
Door: ANP