Een extreme reactie van het immuunsysteem die antistoffen aanmaakt tegen de eigen bloedplaatjes, blijkt de oorzaak van de zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca te zijn. Bloedexperts hebben dit onderzocht en weten ook te melden dat deze stoornis goed op te sporen én te behandelen is. Dit meldt de Volkskrant.
Het gebruik van het AstraZeneca-vaccin werd tijdelijk stopgezet nadat er meldingen binnenkwamen over trombose als bijwerking, in combinatie met minder bloedplaatjes. Op Europees niveau zouden er 25 gevallen hiervan zijn, waarvan er negen overleden. Trombose-expert Hugo ten Cate van het Maastricht UMC benadrukt aan de Volkskrant dat de kans op deze bijwerking extreem klein is: slechts één op de miljoen gevaccineerden krijgt hiermee te maken.
Syndroom HIT
Volgens de bloedexperts lijkt de combinatie van trombose met een verminderd aantal bloedplaatjes op het syndroom HIT. Dit syndroom activeert het afweersysteem zodanig dat er antistoffen worden gemaakt die tegen de eigen bloedplaatjes gaan werken. Bloedplaatjes houden bloedingen zoveel mogelijk tegen, maar doordat de antistoffen zich aan de bloedplaatjes vastklampen, vormen ze uiteindelijk bloedstolsels. Hierdoor maakt het lijf te weinig bloedplaatjes aan (dit zorgt voor bloedingen) en ontstaat er trombose, wat verstoppingen in de bloedbaan kan veroorzaken.
Behandeladvies
Nu duidelijk is wat er met het lichaam gebeurt, weten artsen hoe ze moeten handelen en hoe juist niet. Patiënten met bloedstollingsproblemen krijgen vaak eerst de bloedverdunner heparine, maar dat werkt in dit geval juist averechts. Het advies is om patiënten met deze ernstige bijwerking aan een infuus met immunoglobulinen te leggen en met een antistoffentest HIT op te sporen.
Door: Nationale Zorggids