Ernstige herseninfarcten bij coronapatiënten in het ziekenhuis
Herseninfarcten treden niet veel op bij coronapatiënten in het ziekenhuis, maar verlopen wel vaak ernstig. 71,1 procent van de patiënten met een herseninfarct raakte ernstig gehandicapt of overleed. Longembolieën komen vaker voor, vooral bij coronapatiënten op de intensive care. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van wetenschappers van het UMC Utrecht, zo meldt de Hartstichting.
Bij 1,8 procent van de coronapatiënten traden herseninfarcten op, en iets vaker bij mensen op de intensive care (2,7 procent). Opvallend was dat deze patiënten voorafgaand aan de ziekenhuisopname geen groter risico op hart- en vaatziekten hadden dan mensen zonder herseninfarct. De coronapatiënten met infarcten stierven vaker tijdens de ziekenhuisopname dan patiënten zonder herseninfarct.
De helft van de herseninfarcten trad op bij relatief jonge coronapatiënten die op de ic terechtkwamen (gemiddelde leeftijd was 66,5 jaar). Bij hen verliepen de infarcten ook ernstiger dan bij patiënten op de verpleegafdeling. Of dit door de ernst van de infectie komt of door andere factoren, is nog niet bekend. Een ernstige infectie is in het algemeen wel ongunstig voor het herstel na een herseninfarct.
Veel vaker bloedstolsels in longvaten
De onderzoekers keken bij coronapatiënten ook naar complicaties door bloedstolsels in longvaten: longembolieën. Deze kwamen relatief vaak voor (4,3 procent), vooral op de ic (12,9 procent). Van de mensen met een herseninfarct kreeg een op de vijf ook een longembolie, van de mensen zonder herseninfarct ongeveer een op de dertien.
Omdat artsen longembolieën bij veel coronapatiënten op de ic zagen, is in de eerste golf een landelijke richtlijn over antistolling bij coronapatiënten ingevoerd. Inmiddels krijgen alle patiënten met corona in het ziekenhuis antistolling om deze complicaties te voorkomen. Of er als gevolg van deze richtlijn minder longembolieën en herseninfarcten optreden moet nog blijken. Vervolgonderzoek moet ook uitwijzen waarom herseninfarcten en longembolieën, soms zelfs samen, optreden bij coronapatiënten.
Door: Nationale Zorggids