Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.
Maandag: basisscholen en kinderopvang op maandag 8 februari weer open
Het kabinet heeft vorig weekend besloten om vanaf maandag 8 februari de bassischolen, kinderopvang en het speciaal basisonderwijs weer volledig te openen. Volgens het Outbreak Management Team is het verantwoord als de basisscholen, kinderopvang en het speciaal onderwijs weer open gaan. Het OMT adviseert om de verspreidingsrisico’s op scholen en kinderopvangcentra verder te beperken. Voor hoe de dagopvang en scholen hiermee om kunnen gaan, heeft het RIVM enkele voorstellen gedaan.
Dinsdag: ‘Britse virusvariant komt sneller, wacht met versoepelen’
De Britse variant van het coronavirus rukt harder op dan eerder gedacht. Dat zegt viroloog Chantal Reusken van het RIVM dinsdag. "Op basis van wat we nu zien, denken we dat de Britse variant binnen nu en een week de overhand krijgt. Het gaat sneller dan we dachten. Eerst was het idee nog dat het omslagpunt in de derde week van februari zou plaatsvinden. Het wordt steeds duidelijker dat het reproductiegetal van de nieuwe variant 40 à 45 procent hoger ligt."
Woensdag: situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd
Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk, maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. Nieuwe besmettingen moeten nu zo veel mogelijk worden tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten.
Donderdag: zorginstellingen, scholen en horeca mogen om vaccinatiebewijs vragen
Op grond van de wet hebben instellingen en bedrijven in principe de vrijheid om een vaccinatiebewijs te vragen bij toegang tot voorzieningen, zegt de Gezondheidsraad donderdag. Dit kan bijvoorbeeld gaan om werkgevers, zorginstellingen, scholen, horecabedrijven of organisatoren van evenementen. Economische belangen kunnen daarbij een rol spelen, maar ook de wens om de gezondheid van de bezoekers te beschermen (uitoefening van zorgplicht).
Private partijen moeten altijd een belangenafweging maken, stelt de Gezondheidsraad. Zij moeten kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient, noodzakelijk is om dat doel te bereiken, dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en dat er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken.
Vrijdag: coronavaccin AstraZeneca naar 60- tot 64-jarigen én zorgmedewerkers
Het vaccin van AstraZeneca zal in eerste instantie worden ingezet voor zowel mensen van 60 tot en met 64 jaar als werknemers in de langdurige zorg. Hij denkt dat er voor beide groepen genoeg van het vaccin is. De eerste lading vaccins is veel minder groot dan aanvankelijk is toegezegd.
Door: Nationale Zorggids