Normal_corona-5174671_640

Het korte antwoord is dat men eigenlijk niet zo goed weet hoe corona is ontstaan en waar. Op dit moment is er een delegatie onderzoekers in Wuhan (China) die wil uitzoeken wat daar precies is gebeurd. Wel zijn er verschillende mogelijkheden benoemd en is een beruchte voedselmarkt in Wuhan zeer waarschijnlijk een belangrijke beginplek van het ontstaan van het coronavirus. In dit artikel duiden we het lange antwoord.

Het is zeer waarschijnlijk dat het nieuwe coronavirus zich van dier naar mens heeft verplaatst. Dit is mogelijk gebeurd via een vleermuis, maar wetenschappers houden rekening met verschillende mogelijkheden. Toen corona zich net begon te verspreiden ging het verhaal als volgt: de eerste besmettingen vonden plaats op een grote voedselmarkt in Wuhan, waar onder meer levende vleermuizen, slangen, wilde dieren en vissen werden verkocht. De hygiëne op de markt zou flink ondermaats zijn. Deze combinatie zou, volgens bezoekers van de markt, tot het ontstaan van het nu wijdverspreide virus hebben geleid.

Wuhan als superverspreider

Nieuw Chinees onderzoek suggereert echter dat hier niets van waar is en dat de markt ‘slechts’ fungeerde als superverspreider. De directeur van het Chinese Centrum voor Ziektecontrole stelt dat de markt een slachtoffer van het virus was. Monsters van dieren zouden negatief testen op het virus. Dat de markt níet de oorsprong van corona is, zegt ook Colin Carlson van Georgetown University. Hij zegt niets gezien te hebben waardoor hij als bioloog en infectieziektenexpert het gevoel kreeg dat de markt in Wuhan de beginplek van het virus is.

Virusinstituut in Wuhan

Doordat er nu naar andere mogelijkheden gekeken wordt, gaat de aandacht zo nu en dan ook naar Wuhan Instituut voor Virologie. Er zijn mensen die denken dat daar een virus onder vleermuizen werd onderzocht, één medewerker dit virus onder de leden kreeg en zo onbedoeld de wereld in stuurde. Volgens enkelen zou het virus zelfs door de mens zijn gemaakt, maar wetenschappers sloten deze hypothese al snel uit. Het genoom komt voor 96 procent overeen met dat van een vleermuizencoronavirus, aldus Cold Spring Harbor Laboratory.

Inmiddels zijn tien wetenschappers, uitgekozen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in China. Nederlandse viroloog Marion Koopman van de Rotterdamse Erasmus Universiteit is één van de tien. Dit internationale team van wetenschappers onderzoekt de oorsprong van de dieren en voedingsmiddelen op de markt in Wuhan en bekijkt waar de Chinezen die vroeg corona hadden maar niet op de markt zijn geweest precies vandaan komen. Ook is er speciale interesse in mensen die al voor de uitbraak met corona-gerelateerde klachten kampten en daardoor in het ziekenhuis belandden.

Wuhan reconstrueren

Of de gebeurtenissen op de markt in Wuhan nog te reconstrueren zijn, is nog maar de vraag. Met name omdat alleen Chinese wetenschappers daar ruim een jaar geleden toegang toe hadden, en wat zij daar gedaan hebben weet eigenlijk niemand. Ook denken de wetenschappers dat corona mogelijk niet op de markt is ontstaan, maar juist in een heel andere provincie of zelfs een ander land. Daarom willen de onderzoekers de mensen die destijds op de markt waren vragen naar eventuele reizen die ze hebben gemaakt naar zuidelijker gelegen provincies en Zuidoost-Azië. De onderzoekers zijn hierbij wel afhankelijk van de Chinese overheid, die daarvoor toestemming moet geven. Het lijkt erop dat het lastig gaat worden om oorspronkelijke data te verzamelen, omdat de overheid daar Chinese tussenpersonen voor wil gebruiken. Dit leidt tot wantrouwen bij de overheid van de Verenigde Staten en staatshoofden binnen de Europese Unie.

Aan de andere kant lijkt het erop dat China hiermee juist wil bewijzen dat corona in een omliggend land is ontstaan. Wetenschappers zeggen dat er sporen van Covid-19 op geïmporteerd voedsel zijn gevonden, wat zou betekenen dat het virus inderdaad elders is ontstaan. Of dit klopt, of dat het tóch is ontstaan op de Wuhan-voedselmarkt, weten we binnenkort. Eerst moeten de wetenschappers de tijd nemen om data te analyseren.

Bronnen: Volkskrant, Het Parool, RTL Nieuws
Door: Nationale Zorggids