Normal_rss_entry-263017

Coronapatiënten die zo ziek zijn dat ze op de intensive care komen, maken antistoffen tegen het coronavirus aan met een juist schadelijke werking. Dat blijkt te komen doordat zich bij hen andere suikers aan de antistoffen hechten dan bij mensen met milde klachten. De verklaring is gevonden door onderzoekers van bloedvoorzieningsorganisatie Sanquin, die erover publiceren in wetenschapsblad Science.

De antistoffen met de andere suikers veroorzaken een extreem krachtige afweerreactie die mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van de ernstige longproblemen die de patiënten in kwestie krijgen.

Patiënten op de ic maken zelf ook neutraliserende antistoffen tegen het coronavirus aan, maar die helpen lang niet altijd. De uit IJsland afkomstige onderzoeksleider bij Sanquin Gestur Vidarsson spreekt van een 'suikerketen' , die werkt "als een soort schakelaar voor het immuunsysteem. Bij ic-patiënten staat die schakelaar aan, het immuunsysteem wordt aangespoord tot een heel sterke afweerreactie. Zo sterk dat mensen er juist zieker van worden en hun longen verder beschadigd kunnen raken."

Averechtse werking

In principe is het natuurlijk gunstig dat het afweersysteem zulke sterke antistoffen kan produceren, aldus Sanquin, maar juist bij virussen als het coronavirus, waarbij heel grote hoeveelheden virusdeeltjes vrijkomen, werken ze dus eigenlijk averechts.

"Wij denken dat het misschien mogelijk is dat een hoge dosis "goede" antistoffen ook ernstig zieke patiënten zou kunnen helpen", zegt Vidarsson. "Die antistoffen kunnen concurreren met de schadelijke antistoffen. Die krijgen dan minder kans zich te binden aan het virus. Zo zou je die uit de hand gelopen afweerreactie kunnen dempen."

Door: ANP