Borstkankervereniging Nederland en KWF Kankerbestrijding vinden het een slecht plan om het bevolkingsonderzoek borstkanker tot nader order te verschuiven van eens in de twee jaar naar eens in de drie jaar. Dit heeft volgens hen tot gevolg dat er meer vrouwen aan borstkanker zullen overlijden. De gezondheidsorganisaties roepen staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid op om het besluit te heroverwegen.
Door personeelstekort en Covid-19 besloot Blokhuis om het bevolkingsonderzoek borstkanker met een mammografie een jaar op te schuiven. "Wij voelen ons overvallen door dit besluit", stellen de patiëntenorganisaties. Zij hebben de staatssecretaris om nadere toelichting gevraagd.
4 procent meer doden
Het bevolkingsonderzoek is bedoeld voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar, met het idee om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Elk jaar worden er 1 miljoen vrouwen gescreend. Daarmee worden volgens het RIVM jaarlijks 1450 sterfgevallen voorkomen. "Volgens het RIVM leidt de nieuwe maatregel jaarlijks tot 57 doden aan borstkanker, een toename van circa 4 procent", aldus KWF.
De organisaties ontvingen de afgelopen dagen talloze telefoontjes, mails en reacties via social media van ongeruste vrouwen.
Door: ANP