Veel mensen die dagelijks kampen met incontinentie maken zich grote zorgen over het gebrek aan openbare toiletten. Door de coronacrisis waren restaurants lange tijd niet open en ook nu, met veel restaurants die inmiddels weer open zijn, worden toiletbezoeken door niet-klanten geweigerd. Patiënten zeggen zich grote zorgen te maken als ze naar buiten moeten en eerst verschillende opties moeten onderzoeken in het geval zij acuut naar het toilet moeten. Dit meldt NOS.
Hoewel het vinden van een openbaar toilet voor de coronacrisis al niet altijd makkelijk was voor mensen met incontinentie, is dat nu nog veel lastiger geworden. De 64-jarige Loes Burgmeijer heeft darmincontinentie en moest laatst erg nodig het toilet gebruiken. Omdat ze nergens naar binnen mocht, had ze geen andere keuze dan haar ontlasting langs haar benen laten lopen. “Er is niets zo mensonterend als dat.”
Isolatie ligt op de loer
Bergmeijer is niet de enige die problemen ondervindt in het zoeken en toegang krijgen tot openbare toiletten. Voor de coronacrisis waren afspraken gemaakt om meer toiletten in steden te plaatsen en dat restaurants meer patiënten naar het toilet laten gaan. Dat is nu door de kans op besmetting uitgesloten. Hierdoor ligt ook isolatie op de loer. Bergmeijer: “Mijn leven bestaat uit lopen van wc naar wc. Ik kan nu niet meer spontaan ergens heen. Eerst moet ik uitzoeken waar een wc is, dan moet ik dat bedrijf bellen of ik die kan gebruiken."
Ivo Thonon van Toiletalliantie brengt het probleem onder de aandacht met een pamflet. Dit doet de Toiletalliantie in samenwerking met de Fietsersbond, wielersportunie NTFU en het Fietsplatform, vandaag met een pamflet. Daarin wordt opgeroepen om ook tijdens de coronacrisis te blijven zorgen voor openbare toiletten. Zo kunnen ook mensen met incontinentieklachten naar buiten blijven gaan.
Door: Nationale Zorggids