Uit onderzoek uit Hongkong blijkt dat het coronavirus in de buitenlucht vrijwel niet wordt overgedragen van mens op mens. Uit onderzoek naar 7.324 besmettingen in China bleek slechts één persoon door iemand uit Wuhan met wie hij een praatje maakte besmet te zijn geraakt. Volgens de onderzoekers wordt het coronavirus voornamelijk in afgesloten ruimtes waar mensen langer bij elkaar zijn, overgedragen. Dit meldt de Volkskrant.
De onderzoekers zien dat beleid niet altijd op deze bevinding wordt gebaseerd. Ook in Nederland gebeurt dat niet: de anderhalvemetermaatregel is ook hier buitenshuis nog van kracht.
In buitenlucht besmetting met coronavirus nauwelijks mogelijk
Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nuanceerde het onderzoek door aan te geven dat mensen sowieso al meer tijd binnen zijn en dat dit de uitkomsten van het onderzoek beïnvloedt. Wel geeft hij aan "dat het virus buiten minder verspreidt. Het kan er verwaaien en je hebt er zonlicht met uv-straling die het virus inactiveert."
Coronamaatregelen in buitenlucht
Louis Kroes van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is van mening dat de uitkomsten van het onderzoek kloppen. Hij vindt dat Nederland de maatregelen erg ver doorvoert en vraagt zich af het strikt vasthouden aan anderhalve meter afstand wel echt nodig is. Hij zegt: "In de buitenlucht kun je best een iets ander beleid voeren." Hij waarschuwt dat met name lang bij elkaar zijn het risico op besmetting groter maakt.
Het hele onderzoek is hier te vinden.
Door: Nationale Zorggids