Mondzorgpraktijken waren de afgelopen tijd voornamelijk open voor spoedeisende hulp. Nu wordt ook de reguliere zorg weer hervat. Wat betekent dit voor een bezoekje aan de tandarts? En hoe werkt het als je hier met je kinderen naartoe gaat? Nationale Zorggids zocht het uit.
Hoe maak je een afspraak met de tandarts?
De afgelopen weken hebben mondzorgpraktijken voorbereidingen getroffen om mensen zo veilig mogelijk te helpen. De procedure voor het maken van een afspraak is hierbij aangepast, zo meldt de KNMT op haar website Alles over het gebit.
Als je een afspraak wilt maken met de tandarts of andere mondzorgprofessional bel je eerst met de assistent. Je beantwoordt vragen over je gezondheid en maakt vervolgens een afspraak als er geen corona-achtige klachten zijn (zoals verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid en koorts). Valt de afspraak op een andere dag dan wanneer je belt? Dan krijg je kort voor de afspraak weer vragen over je gezondheid om te kijken of de afspraak door kan gaan.
Richtlijn om volle wachtkamers te vermijden
Eenmaal in de tandartsenpraktijk is het de bedoeling dat wachtkamers niet te vol zitten om besmetting en verspreiding met het coronavirus te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat mensen niet te vroeg op de afspraak komen. Ook moet er anderhalve meter afstand worden gehouden in de wachtkamer, een gedrag dat voor velen inmiddels al een automatisme is geworden.
Met de kinderen naar de tandarts
Voor kinderen (en ook voor volwassenen trouwens) kan het even wennen zijn, de nieuwe maatregelen. Zo hebben tandartsen soms namelijk ook face shields op, waarmee het hele gezicht bedekt is. Voor kleine kinderen kan dus dit best even spannend zijn. Het is handig om bij het maken van de afspraak hiernaar te vragen en eventueel het kind erop voor te bereiden. In de behandelkamer mag er een begeleider bij het kind aanwezig zijn. Grotere kinderen wordt gevraagd om alleen naar de tandarts te komen, zodat de wachtkamer niet te vol komt te zitten.
Soorten behandeling
Je kunt weer voor alles naar de tandarts of andere mondzorgpraktijk, zoals voor kapotte vullingen repareren, tandprotheses, gebitsreiniging of een beugelbehandeling. Wel komt alle mondzorg geleidelijk op gang. Bel dus vooral met je eigen tandarts of mondhygiënist voor de meest recente informatie.
Veiligheid en hygiëne
Mondzorgpraktijken voldoen altijd al aan de hoogste hygiënestandaarden. Tandartsen en andere mondzorgverleners zijn het dus gewend om handen te desinfecteren, mondkapjes te gebruiken en instrumenten schoon te maken. Als je nu naar de tandarts gaat, word je gevraagd om zelf ook je handen te desinfecteren of te wassen en om daarna nergens meer aan zitten. óók niet even op je mobiele telefoon om de tijd te doden. Bekijk hier alle maatregelen nog even in een filmpje.
Blijf niet rondlopen met kies- of andere pijn
De KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen, benadrukt dat mensen niet met mondproblemen moeten blijven doorlopen. Ze raden aan om bij pijn direct ’s ochtends vroeg te bellen wanneer er nog de meeste kans is om dezelfde dag geholpen te worden.
Bij corona-achtige klachten niet naar de tandarts
Bij klachten is een afspraak met de tandarts niet mogelijk. Als je minimaal 24 uur klachtenvrij bent, kun je weer bellen voor een afspraak. Heb je pijn in je mond? Bel dan met de eigen mondprofessional: er is een landelijk netwerk opgezet van tandartsen die ook coronapatiënten veilig kunnen behandelen.
Houd je aan de algemene coronamaatregelen
Ook de algemene coronamaatregelen gelden bij de tandarts:
- Schud geen handen
- Was je handen regelmatig met zeep; ook goed tussen je vingers. Reinigen met desinfecterende gel is ook prima
- Raak je ogen, mond en neus zo min mogelijk aan
- Nies of hoest in je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct daarna weg
Bron
Door: Nationale Zorggids