Kennis over hygiëne op niet-GGD testlocaties ontbreekt soms
Aanbieders van de testlocaties buiten de GGD nemen de kwaliteit en veiligheid van de zorg serieus, maar soms ontbreekt kennis, vooral over hygiëne. Dit leidt tot risico’s, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
De inspectie heeft op dit moment tweehonderd aanbieders in beeld. Zij hebben allen een brief ontvangen waarin een aantal vragen staan. Ruim honderd hebben hier inmiddels antwoord op gegeven. Dat aantal groeit nog steeds. Er zijn ook dertien bezoeken afgelegd door de IGJ en er staan nog zeven in de planning. Bij nagenoeg alle teststraten is een arts betrokken bij de zorgverlening. De locaties gebruiken CE-gemarkeerde en gevalideerde testen. Uitslagen van positief geteste mensen worden doorgegeven aan de GGD. De test wordt meestal uitgevoerd door een zorgprofessional die daarvoor speciaal geschoold is.
Aandacht voor hygiëne en goed gebruik
Aanbieders zouden voor een paar aspecten meer aandacht moeten hebben: hygiëne en goed gebruik van de testen.
Corona is een gevaarlijke en zeer besmettelijke ziekte. De benodigde hygiënemaatregelen zijn daarom fors. De inspectie zag op een aantal plekken dat onvoldoende aandacht was voor mogelijke kruisbesmetting. Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, moet hier meer aandacht voor zijn. Ook bij de betrokken artsen van de testlocaties. De RIVM-richtlijnen kunnen daarbij helpen, aldus IGJ.
Verder zagen de inspecteurs dat de antigeensneltesten vaak op buitenlocaties worden gebruikt. Voor een goede werking moeten de testen een bepaalde temperatuur hebben die in de buitenlucht niet altijd meer gehaald wordt nu het buiten kouder is. De IGJ heeft de aanbieders hierover geïnformeerd. De gebruikstemperatuur is bij iedere test verschillend, maar staat beschreven in de gebruiksaanwijzing.
Door: Nationale Zorggids