
Groep Nederlanders voelt zich nog altijd schuldig over besmetten van ander met corona
Veel mensen voelen zich nog steeds schuldig over het besmetten van anderen met corona. Uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder ruim 21.000 deelnemers blijkt 29 procent vermoedt of zeker weet dat ze iemand onbewust hebben besmet. Bij jongeren ligt dat percentage zelfs op 43 procent. Ruim 30 procent gaf aan zich hier schuldig over te hebben gevoeld, en zes procent worstelt er nog steeds mee. Dit meldt RTL.
Volgens UvA-hoogleraar gewetensontwikkeling Frans Schalwijk is schuldgevoel een natuurlijke reactie. “Ieder mens is verschillend in hoe sterk hij/zij zich neigt om schaamte en schuld zich toe te eigenen. Als iemand van zichzelf al schuldgevoelig is, dan kan het voelen alsof je iemand echt iets hebt aangedaan.” Achteraf is duidelijk geworden dat besmettingen nauwelijks te voorkomen waren, en dat het virus willekeurig toesloeg.
Moreel kompas
Een mild schuldgevoel is normaal en kan zelfs nuttig zijn als moreel kompas. Maar als het blijft hangen en het dagelijks leven beïnvloedt, is het belangrijk om ermee aan de slag te gaan. Schalwijk adviseert om gedachten te analyseren: “Zelf kom je al heel ver door tegen jezelf te zeggen: het klopt dat ik me snel schuldig voel, is dit niet veel te sterk en is er wat anders aan de hand?”
Toch blijkt dat veel mensen moeite hebben om hierover te praten. Meer dan de helft van de ondervraagden durft het onderwerp niet aan te snijden. Dit terwijl openheid juist kan helpen om schuldgevoelens te relativeren en te verwerken. Schalwijk raadt aan om met vrienden, familie of een professional te praten.