Heb jij dat nou ook? Je hebt een abonnement op de sportschool. Op zich vind je het eigenlijk allemaal niet zo interessant, maar je gaat er wel elke week één of twee keer naartoe omdat iemand tegen je heeft gezegd dat dat goed voor je is of dat je zelf vindt dat je te zwaar bent en je op z’n minst een poging moet doen om af te vallen.
De aardige fitnessinstructeur heeft je bij aanvang van je abonnement onder zijn of haar hoede genomen, doelen met je besproken en op basis daarvan een trainingsschema voor je samengesteld. Je hebt de oefeningen één voor één uitgelegd gekregen en samen met je geoefend. Na zes of acht weken zaten jullie nog eens aan tafel om de bespreken hoe het gaat. Vooral de vraag of je tevreden bent is gesteld, want tevredenheid betekent meestal voortzetting van je abonnement.
Zijn alle oefeningen op je programma nog eens met je doorgenomen? Nee. Jij bent ook niet op het idee gekomen om ernaar te vragen, want je bent immers in de veronderstelling dat je alles doet zoals het je geïnstrueerd is.
Foutieve bewegingen
Negen van de tien fitnessgangsters, eh….fitnessgangers, die geen sportverleden hebben en weinig of geen affiniteit met fitness kunnen opbrengen voeren de meeste oefeningen in verloop van tijd foutief uit. Op zich is dit logisch. Gewoontebewegingen, foutieve houdingen verander je niet met één demonstratie, maar moeten langzaam en onder begeleiding worden afgeleerd. De fitnessinstructeur is de professional, die hoort dit te weten.
Om dit probleem te tackelen kun je natuurlijk het heft in eigen handen nemen en zorgen dat je je verrijkt met kennis. Kennis staat op de vooravond van doen, in dit geval fitness.
Wanneer je kennis hebt van het krachtenspel, de biomechanica achter het verplaatsen van gewichten en welke mechanismen fitnessapparaten hebben dan kom je al een heel eind. Wanneer je dit combineert met kennis over spieren en gewrichten dan ben je zelf in staat om je uitvoeringen te corrigeren. Dit lijkt rocket science, maar is het niet.
Fit2Fit maakt zich hier sterk voor. Allerlei aanverwante onderwerpen komen ook aan bod. Neem eens een kijkje op de website en schroom je vooral niet om vragen te stellen. De website is puur informatief. Je kunt dus niet onverhoopt nog eens ergens in verzeild raken.
Door: Nationale Zorggids / Brian Oosterling
De kunst van het bloemen bezorgen: Geur en vreugde verspreiden.
De schoonheid van bloemen bezorgen: De boeketten van de natuur met liefde versturen