Op een landgoed aan de rand van Vianen is dit voorjaar de laatste hand gelegd aan een fantastisch thuis voor 16 bewoners met dementie. Echtpaar Ferry en Moniek Visser-Valk kregen in april de sleutel van hun nieuwe gloednieuwe Herbergier in Vianen. De eerste bewoners ontvangen ze binnenkort al. Het echtpaar woont pal naast de Herbergier in hun eigen privéwoning. “Het is een geweldig groene plek, met een open en wijds uitzicht.” Dat bewoners kunnen gaan en staan waar ze willen, was voor hen een absolute voorwaarde om zorgondernemer te worden. Verpleegkundige Moniek: “Wij creëren een gezellig thuis waarin de bewoners zelf zoveel mogelijk de regie kunnen houden. Een gesloten setting zorgt voor onnodig veel onrust bij bewoners. De buitendeuren zijn open voor wie naar buiten wil.”
AL VEERTIEN JAAR EEN SOLIDE TEAM
Moniek en Ferry vormen al veertien jaar een solide team en zijn doorgewinterde ondernemers. In 2012 gooide het avontuurlijk ingestelde paar voor het eerst het roer om. Moniek zegde haar baan op als verpleegkundige en Ferry stopte met zijn werk in de reclamesector. Samen startten ze een eigen horecagelegenheid op landgoed Schovenhorst. Hun succes bleef niet onopgemerkt en in 2018 werden zij benaderd door de grote zorgorganisatie s’Heeren Loo met de vraag of zij de dagbesteding en horeca wilden runnen? Moniek: “Ik vond het een waanzinnig project en mijn zorghart kon dit niet uiteraard niet weerstaan.” Inmiddels werken er dagelijks 45 mensen met een verstandelijke beperking met veel plezier.
“WE MISTEN EEN STUK ZINGEVING”
Na een aantal jaren in loondienst begon het toch weer te kriebelen bij het stel. “De logheid van zo’n groot zorgorgaan begon ons tegen te staan.” Het is zorgondernemer Marjan, van Herbergier Ermelo, die ervoor zorgde dat ze opnieuw het roer omgooiden. Marjan vond het zorgondernemerschap echt iets voor de twee. Ze tipte hen om vooral eens een Herbergier te bezoeken. Ze had gelijk! Het koppel was meteen verkocht, toen ze bij Herbergier Emmen over de drempel stapten. Moniek: “Het kleinschalige en de eigen regie voor de bewoner spraken ons aan.” Ferry vult aan: “Je wordt in een Herbergier zo behandeld, als je het later zelf graag zou willen. Daarnaast misten we zingeving bij het runnen van een horecagelegenheid.”
DE KEUKEN WORDT HET HART VAN DE HERBERGIER
Naast respect zal ook gastvrijheid hoog in het vaandel staan bij hun toekomstige Herbergier. Hoe kan het ook anders met twee horecatijgers. Moniek verklapt alvast dat haar man “waanzinnig lekker kan koken”. “Familieleden van de bewoners zijn van harte welkom om aan te schuiven en gezellig mee te eten”, aldus Ferry. De ondernemers zijn momenteel druk in de weer met plattegronden, bouwtekeningen en verfstalen. “Een ding is zeker, de keuken wordt het hart van onze Herbergier. Deze wordt zo ingericht dat bewoners bijvoorbeeld gemakkelijk mee kunnen helpen koken.”
OPEN DEUREN BELEID
Dat bewoners kunnen gaan en staan waar ze willen, was voor het ondernemerskoppel een absolute voorwaarde. Het open deuren beleid, dat gevoerd wordt door alle Herbergiers, juichen ze toe. Moniek heeft tijdens haar loopbaan als verpleegkundige gezien wat dichte deuren doen met bewoners. “Bewoners stonden de hele dag aan de deur te rammelen, dat was mensonterend. Door de deuren te open, is er veel meer rust bij bewoners.”
ONDERNEMEN IS EEN MANIER VAN LEVEN
Voor veel kersverse zorgondernemers is het wennen dat privé en werk door elkaar lopen. Voor Moniek en Ferry is het een tweede natuur geworden. Moniek: “Wij werken al veertien jaar elke dag samen. Samen opstaan, koffie drinken en aan de slag gaan vinden wij heerlijk. Wij zien het als een manier van leven.” Als team zijn zij goed op elkaar ingespeeld. Een groot voordeel, want voor een nieuwe vestiging moet waanzinnig veel geregeld worden.
MEER WETEN OVER HET OPSTARTEN VAN EEN EIGEN ZORGONDERNEMING?
Meld je dan voor onze informatiebijeenkomst over het Herbergier-ondernemerschap en laat je inspireren door de wereld van franchise in de zorg. In een middag vertellen onze experts en zorgondernemers je alles over de voordelen van een eigen Herbergier.