“In coronatijd zagen we dat de wachtlijst voor operaties groeide en groeide”, vertelt Marriet Schipper, verpleegkundig specialist orthopedie bij het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. “Een zorgelijke situatie. Sommige mensen wachtten al een jaar op een knie- of heupprothese. Daarom zijn we gaan kijken: wat kunnen we doen om deze mensen op korte termijn te helpen? Sinds juni 2021 werken we samen met de herstelafdeling Omring binnen het project ‘Snel op de been’. Hierbij worden patiënten ’s ochtends bij ons geopereerd. Aan het einde van de dag gaan ze vanuit ons dagcentrum naar de herstelafdeling van Omring, die hier in het ziekenhuis is gevestigd.”
De zorg op de herstelafdeling van Omring wordt geboden door een gespecialiseerd team van verpleegkundigen en verzorgenden. Zij zijn door het team van orthopedie geschoold om deze zorg op de juiste manier te kunnen bieden. “Doordat wij de eerste opvang verzorgen, stromen patiënten sneller door. Op die manier kan het ziekenhuis meer operaties uitvoeren”, vertelt Anita Bouwes, verpleegkundig specialist op de herstelafdeling van Omring. “Dat betekent dat elke week meer mensen een prothese kunnen krijgen. Patiënten zijn heel blij dat ze eindelijk geholpen worden. Zo vertelde de fysiotherapeut laatst dat een patiënt uitriep: ‘Ik kan weer traplopen! Hoef ik na maanden eindelijk niet meer beneden te slapen.’”
GOEDE NAZORG
Patiënten verblijven na hun operatie meestal één nacht op de herstelafdeling van Omring. “De volgende ochtend begint het herstel al”, vertelt Anita. “Een fysiotherapeut van Omring gaat langs om te kijken: hoe gaat het met de mobiliteit? Wat gaat goed, wat gaat niet goed? Dit geeft patiënten een veilig gevoel. Ze zijn dan wel uit het ziekenhuis ontslagen, maar er is goede nazorg.”
“En vanuit de afdeling Orthopedie lopen wij de ochtend na de operatie visite op de herstelafdeling”, vult Marriet aan. “Wij bekijken de wond en bepalen in overleg met Omring of de patiënt naar huis kan.”
MEER MOGELIJK
Het project ‘Snel op de been’ is niet de eerste samenwerking tussen het Dijklander Ziekenhuis en Omring. En ook zeker niet de laatste, benadrukt Anita. “We werken al jarenlang samen. Onder meer bij patiënten die bij een val een fractuur hebben opgelopen. Na hun operatie in het Dijklander komen zij bij ons revalideren. Het project ‘Snel op de been’ is een mooie volgende stap binnen de ketenzorg. En er is nog zoveel meer mogelijk! Denk bijvoorbeeld aan patiënten die na plaatsing van een schouderprothese bij ons kunnen herstellen. Wij kunnen op veel gebieden het ziekenhuis ontlasten. Als de doorstroom toeneemt, heeft dat grote meerwaarde voor zowel het ziekenhuis als de patiënt.”
Marriet knikt. “Heeft een patiënt geen specialistische ziekenhuiszorg meer nodig? Dan is het mooi als die verder kan herstellen bij Omring. Dan hebben wij meer bedden beschikbaar voor mensen die deze zorg wel nodig hebben.”