15 juli 2013 om 15:23
< 1 min lezen

Vroegtijdige behandeling depressie bespaart samenleving 436 miljoen

Een snelle en goede behandeling van mensen met een depressie kan naar schatting tot 436 miljoen euro opleveren door een hogere arbeidsproductiviteit van werknemers. Dat is naar voren gekomen uit een onderzoek van GGZ Nederland naar het economische rendement van geestelijke gezondheidszorg voor mensen met een depressie. Dat meldt Skipr.

Depressie is een ziekte met grote consequenties voor patiënten en hun omgeving en leidt tot veel uitval op het werk. Tevens zijn werknemers die last hebben van een depressie minder arbeidsproductief. Met een ziektelast van 8,2 procent leidt depressie tot meer verzuim en hogere kosten voor werkgevers dan hart- en vaatziekten of kanker. De kosten voor de behandeling van depressie zijn daarentegen relatief laag: ongeveer 1 procent van het beschikbare budget in de gezondheidszorg (966 miljoen op 93 miljard euro) gaat op aan de behandeling van deze volksziekte.

De onderzoekers verwachten dat een vroegtijdige opsporing en behandeling van depressie nog meer financiële voordelen kan opleveren. Mensen zonder depressie hebben bijvoorbeeld minder kans op hart- en vaatziekten.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    De Nederlandse ggz vreest alsnog voor gevolgen handhaving schijnzelfstandigheid

    Gisteren om 12:54
    • GGZ

    Motie van wantrouwen tegen Faber om chaos CTP Veldzicht

    Gisteren om 10:17