Voedselvergiftiging kost 416 miljoen euro per jaar
Naast de ziektelast die een voedselinfectie voor de patiënt veroorzaakt, heeft het RIVM voor het eerst de hiermee gepaard gaande kosten in beeld gebracht. Voor de 14 belangrijkste voedselgerelateerde ziekteverwekkers samen bedroegen de kosten in 2011 416 miljoen euro.
De meeste kosten komen voort uit infecties met de Campylobacter-bacterie, het noro- en rotavirus. Deze infecties worden overgedragen via voedsel, de mens, het milieu of dieren. De ziektelast van alle 14 ziekteverwekkers samen daalde het afgelopen jaar iets, behalve die van Campylobacter. Deze bacterie is momenteel verantwoordelijk voor de grootste ziektelast. Een aanzienlijk deel van de ziektegevallen ten gevolge van Campylobacter kan vermeden worden door ervoor te zorgen dat het aantal Campylobacter-bacteriën op kippenvlees aan het eind van het slachtproces zo laag mogelijk is.
Overdracht via voedsel neemt meer dan 40 procent (168 miljoen euro) van de totale kosten van de 14 onderzochte ziekteverwekkers voor zijn rekening. De overige kosten worden toegeschreven aan overdracht van mens op mens (28%), blootstelling via het milieu (15%), contacten tussen dier en mens (7%) en reizen in het buitenland (9%). Ruim de helft van de kosten van voedsel infecties (86 miljoen euro) wordt veroorzaakt door dierlijke producten als vlees, eieren en zuivel.