8 maart 2016 om 10:31
2 minuten lezen

Zorginstituut Nederland: 318 miljoen euro te besparen op basispakket

Er kan in 2018 318 miljoen euro bespaard worden op de basisverzekering, indien het kabinet alle adviezen van het Zorginstituut Nederland (ZiN) overneemt. Dit berekent ZiN op basis van alle financiële effecten van de rapportages van het ZiN over de veranderingen van de basisverzekering. Dit meldt Zorgvisie. 

Inmiddels wordt radiotherapie bij de ziekte van Dupuytren sinds 2013 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Er was volgens het Zorginstituut onvoldoende bewijs voor de werking van radiotherapie bij deze ziekte. Door dit uit het basispakket te schrappen wordt ruim 57 miljoen in 2015 en 2016 bespaard en daarna ieder jaar 65 miljoen euro. Dit is een van de grootste besparingen binnen het basispakket, blijkt uit het rapport van het ZiN ‘Overzicht financiële effecten rapporten Zorginstituut’. Ook is de verbetering van zorg bij artrose van de knie en heup een grote besparing. Er kan jaarlijks 35 miljoen euro bespaard worden als ziekenhuizen de landelijke richtlijnen beter naleven. Er hoeven dan namelijk minder knie- en heupprothesen geplaatst te worden en minder diagnoses gesteld te worden.

De curatieve ggz, kortdurende zorg, kan volgens het ZiN jaarlijks 25 miljoen euro besparen. Er zijn afspraken gemaakt om zorg in minder dure instellingen te leveren. Ggz-patiënten binnen de curatieve zorg kunnen in hun eigen omgeving geholpen worden, dit is voordeliger. Daarnaast is een betere afbakening tussen ggz in de huisartsenzorg, curatieve gespecialiseerde ggz en de zorg voor eigen rekening in lijn met vermindering van uitgaven. Toch staan er ook extra uitgaven in het advies van het Zorginstituut Nederland. Het adviseerde bijvoorbeeld om een geneesmiddel tegen onder andere huidkanker toe te laten in Nederland. Dit middel genaamd Vemurafenib kost zo’n 65.000 euro per patiënt. Naar schatting komen hierdoor 26 miljoen euro aan extra uitgaven per jaar bij.

Het ZiN maakt wel een kanttekening bij de mogelijkheid om 318 miljoen euro te besparen in 2018. 165 miljoen euro hiervan is het niet opnemen van een nieuw middel tegen longkanker in het basispakket. De kosten van het middel genaamd Nivolumab wegen namelijk niet op tegen de gezondheidswinst. Ondanks het advies van het Zorginstituut om het middel niet op te nemen in het basispakket, besliste Schippers anders. Ze heeft geheime afspraken gemaakt met de farmaceut en het middel zo goedkoper gemaakt. Daarom zullen de uiteindelijke besparingen in ieder geval lager zijn dan de 318 miljoen euro.

©Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • GGZ

    Mensen met psychische klachten in Wlz hebben recht op passende woonplek, maar krijgen die niet

    Gisteren om 10:05
    • GGZ

    Patiënt Fivoor ontsnapt en snel weer opgepakt

    Gisteren om 09:07