13 december 2024 om 11:36
< 1 min lezen

In drie jaar tijd bijna 100 zorgverleners ontslagen voor diefstal van medicijnen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Bijna de helft van de zorgverleners neemt weleens medicatie mee uit de voorraad van hun instelling, blijkt uit een peiling van NU’91. Dit omvat zelfs slaapmiddelen, die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan dit leiden tot verslaving en een lagere kwaliteit van zorg. Toch weten veel zorgverleners niet dat dit verboden is en werkgevers niet dat dit gebeurt, meldt IGJ.

Van 2021 tot 2023 registreerde de IGJ 95 meldingen van ontslag wegens medicijndiefstal. Hiervan waren 42 meldingen afkomstig uit ziekenhuizen. Werkdruk, nachtdiensten en privéproblemen blijken belangrijke triggers voor het grijpen naar medicatie. Dit gedrag wordt vaak stilzwijgend geaccepteerd, maar heeft grote gevolgen.

Gesprek over hoge werkdruk

Ziekenhuizen hebben verschillende maatregelen besproken om dit probleem aan te pakken. Toegang tot medicatievoorraden kan worden beperkt, en betere registratie van opiaten maakt het lastiger om ongezien medicijnen mee te nemen. Verder helpt het om met personeel in gesprek te gaan over werkdruk en leefstijl. Advies over slaaphygiëne en alternatieven voor slaapmedicatie kan bovendien helpen om het gebruik te verminderen.

Alternatieven voor ontslag

Hoewel ontslag vaak volgt na diefstal, adviseert de IGJ om verder te kijken. Begeleiding bij verslaving, leefstijladvies en aanpassing van het rooster kunnen zorgverleners helpen zonder ze uit het vak te verdrijven. Dit is essentieel in een sector die al kampt met personeelstekorten.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Meer dan drieduizend zzp’ers in de zorg stopten er in december mee

    Gisteren om 13:09
    • Zorgpersoneel

    Ouderenzorg Friesland bundelt krachten voor nieuwe dokterswacht met AI

    Gisteren om 12:28