OM eist celstraffen tot 30 maanden in zaak over Middel X
16 april 2024 om 09:19
2 minuten lezen

OM eist celstraffen tot 30 maanden in zaak over Middel X

In de strafzaak over het verstrekken van het zelfdodingsmiddel met de naam middel X heeft het Openbaar Ministerie maandag celstraffen tot dertig maanden, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist. In de strafzaak staan zeven verdachten van 70 tot en met 80 jaar terecht.

Het OM beschuldigt de zeven van het vormen van een crimineel samenwerkingsverband dat van 2018 tot 2021 middel X distribueerde. Twee van hen zijn daarnaast aangeklaagd voor hulp bij zelfdoding, omdat ze het middel daadwerkelijk zouden hebben verstrekt aan mensen die het gebruikten om te sterven. Het gaat om zeker vijf mensen, stelt het OM.

De 80-jarige Loek de L. zou 640 porties hebben verstrekt en hoorde samen met Tiny B. (74) uit Amersfoort, de hoogste straf tegen zich eisen voor hulp bij zelfdoding. De L. verkocht het middel onder meer tijdens huiskamergesprekken in Culemborg en Geldermalsen, waar mensen samenkwamen en spraken over een zelfgekozen levenseinde.

Leveranciers

Beiden stonden volgens het OM in nauw contact met de vorig jaar veroordeelde leverancier Alex S. (30) uit Eindhoven. De L. had voor 16.000 euro bestellingen geplaatst bij S. en stuurde hem ook lijsten met mailadressen van klanten, stelt het OM. B. deed volgens het OM voor 8000 euro inkopen bij S.

De zeven ouderen die in de rechtbank in Arnhem terechtstaan waren allemaal actief voor de Coöperatie Laatste Wil (CLW), die zich inzet voor het recht van mensen om zelf over hun dood te beslissen. Zes van de verdachten leverden volgens justitie allemaal een eigen actieve bijdrage aan het distributiesysteem, bijvoorbeeld als gespreksleider en bemiddelaar.

Kwetsbare personen

De heimelijke distributie van middel X ging volgens het OM ondergronds en buiten de CLW om. Het OM vroeg vrijspraak voor bestuurslid Petra de J. (70) uit Woerden, maar tegen voormalig voorzitter Jos de W. (76) uit Apeldoorn eiste de officier achttien maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor zijn bijdrage aan het netwerk rond middel X.

“Er is op onverantwoorde wijze en zeer lichtvaardig omgesprongen met de levens van anderen, soms ook heel kwetsbare personen”, zei de officier van justitie. “Ze meenden de deskundigheid in huis te hebben. Wie waren zij om hierover te beslissen?” Hij sprak van “doorgeslagen idealisme waardoor zorgvuldige wetgeving over euthanasie werd omzeild en zelfs ondermijnd.”

Uitspraak

De strafzaak gaat donderdag verder met pleidooien van de advocaten. De uitspraak volgt waarschijnlijk op 2 juli.

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03