23-jarige pleit voor verlaging HPV-uitstrijkje naar 25 jaar
6 mei 2024 om 12:56
2 minuten lezen

23-jarige pleit voor verlaging HPV-uitstrijkje naar 25 jaar

De 23-jarige Demy Hulshorst was 21 jaar toen ze de diagnose HPV kreeg. Op dit moment krijgen vrouwen hun eerste uitnodiging voor een uitstrijkje pas op hun 30e. Zij en studiegenoot Charell Meijer pleiten er met de petitie ‘HPVetkut’ voor om die leeftijd te verlagen naar 25 jaar. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het Humaan Papillomavirus (HPV) is seksueel overdraagbaar. Bijna iedereen wordt weleens besmet met het virus, dat meestal door het lichaam wordt opgeruimd. Maar niet alle lichamen doen dit en als iemand een hoog-risicovariant heeft, dan kan er kanker ontstaan. Sommige jonge vrouwen met HPV zullen dus niet gezegend zijn met een lichaam dat het virus zelf opruimt.

Klein percentage jonge vrouwen krijgt kanker

Volgens gynaecoloog Ruud Bekkers zijn er diverse redenen waarom vrouwen niet eerder dan hun 30ste een uitnodiging krijgen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Zo is 25 procent van de vrouwen onder de 30 HPV-positief, maar krijgt slechts een heel klein percentage daarvan daadwerkelijk kanker. Van de vrouwen met baarmoederhalskanker is 6 procent jonger dan 30 jaar. Vorig jaar waren dat in totaal 50 vrouwen. Bekkers verwacht ook dat de recente HPV-vaccinatiecampagne leidt tot 25 vrouwen in het komende jaar. Daarnaast zijn er ook risico’s bij een behandeling tegen HPV, zoals een verhoogd risico op vroeggeboorte later of kinderen met een bepeking.

Onnodige HPV-behandeling

Allerlei redenen waarom er volgens de gynaecoloog goed moet worden afgewogen over eerder testen op HPV een goed idee is. “Een ernstig voorstadium durft men niet af te wachten. De vrouw wordt dan ook onrustig, en de dokter ook. Hierdoor kunnen veel vrouwen onnodig behandeld worden en dat kan behoorlijk belastend zijn.” Bekkers pleit er ook voor om er eerst maar voor te zorgen dat alle dertigers meedoen voordat het bevolkingsonderzoek wordt uitgebreid, omdat op dit moment slechts de helft van deze vrouwen meedoet met het bevolkingsonderzoek.

Betere voorlichting over HPV

Hulshorst en Meijer zijn het niet overal mee eens en vinden het sowieso nodig dat jonge vrouwen betere voorlichting krijgen over HPV, bijvoorbeeld op social media. Deze voorlichting moet vooral gaan over de symptomen en wanneer het verstandig is om contact te zoeken met de huisarts.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    CobraCode: waarschuwingscampagne chirurgen over gevaarlijk Cobra-vuurwerk

    20 december 2024 om 10:05
    • Ziekenhuizen

    Longfonds geeft advies: steek geen echte kaarsen meer aan in huis

    19 december 2024 om 10:37