Meetmethode voorspelt kans op complicaties na hartinfarct nauwkeurig
16 mei 2024 om 09:28
< 1 min lezen

Meetmethode voorspelt kans op complicaties na hartinfarct nauwkeurig

Dankzij onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis kunnen artsen voortaan een nieuwe meetmethode gebruiken om vast te stellen wie na een acuut hartinfarct complicaties kan krijgen of een grotere kans heeft op overlijden. Dit meldt het Catharina Ziekenhuis. 

De zorg voor mensen met een hartinfarct is de afgelopen tientallen jaren flink verbeterd. Toch ontwikkelt een deel van hen hartfalen of komt een groep binnen een paar jaar alsnog te overlijden. Het is voor artsen lastig te voorspellen welke patiënten risico hierop lopen. De nieuwe meetmethode moet hier verandering in brengen: de MRR-meting (Microvascular Resistance Reserve) onderzoekt specifiek de kleine bloedvaten in het hart.

Nauwkeurige voorspelling

Onderzoekt toont aan dat de MRR-meting nauwkeurig voorspelt welke patiënten complicaties ontwikkelen en welke patiënten juist niet. “Daarmee is dit een essentiële stap om deze gevaarlijke complicaties voor te blijven”, aldus cardioloog in opleiding en onderzoeker Rob Eerdekens.

Kleine bloedvaten

Tijdens een hartinfarct worden de kleine bloedvaten van het hart aangetast. Deze spelen volgens cardioloog Mohamed El Farissi een belangrijke rol in het ontwikkelen van complicaties erna. De huidige meetmethoden zijn niet accuraat omdat deze ook afwijkingen in de grote bloedvaten kunnen meten, waardoor er een vertroebeld beeld ontstaat. “Een MRR-meting wordt met een druk- en temperatuursensor in de kransslagader uitgevoerd en onderzoekt specifiek de functie van de kleine bloedvaten. Het mooie is dat het een relatief eenvoudige meting is die wereldwijd te gebruiken is.”

Helaas zijn er nog geen effectieve behandelingen tegen aangetaste kleine bloedvaten. Maar zodra die er wel is, dan is dat écht baanbrekend, aldus El Farissi.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    3 januari 2025 om 10:30
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    2 januari 2025 om 14:33