Kinderarts wil verbod op energiedrankjes voor kinderen en jongeren
22 mei 2024 om 11:02
< 1 min lezen

Kinderarts wil verbod op energiedrankjes voor kinderen en jongeren

Supermarkten Aldi en LIDL verkopen sinds 2018 geen energiedrankjes meer aan kinderen en jongeren onder de 14 jaar, maar kinderarts Brita de Jong-van Kempen pleit voor verdergaande maatregelen. Als het aan haar ligt worden energiedankjes nergens meer verkocht aan mensen jonger dan 18 jaar. Hier heeft de zorg al eerder over gesproken met het kabinet, maar zonder resultaat. Dit meldt Metro. 

Veel kinderen in Nederland drinken ook cafeïne, meestal in de vorm van een energiedrankje. De energie die ze hiervan krijgen is slechts van tijdelijk aard, vertel De Jong-van Kempen. Dit komt door de grote hoeveelheid suiker in combinatie met cafeïne.

Vermoeide jongeren in de klas

Veel jongeren die laat naar bed gaan en ’s ochtends vroeg weer naar school moeten, drinken energydrank om de dag te overleven. Maar eigenlijk heeft het juist een averechts effect: na een paar uur ben je alleen maar vermoeider. “In het eerste lesuur hebben de docenten allemaal stuiterende kinderen in de klas. Maar het tweede uur liggen ze weer te slapen.”

Bloedvatvernauwing door één blikje energydrink

Eén energiedrankje heeft al gevolgen voor de gezondheid, blijkt uit Amerikaans onderzoek in 2019. Kinderen en jongeren die een blikje drinken, hebben al een flinke vernauwing van de bloedvaten. Maar ook hartkloppingen en hallucinaties zijn bekende bijwerkingen van een te veel aan energydrink. Kinderen die ’s avonds nog een blikje naar binnen werken, kunnen last krijgen van slapeloosheid. Cola is minder schadelijk, aldus de kinderarts, maar zij is er sowieso voorstander van dat ouders zo lang mogelijk geen enkele frisdrank en suikerhoudende drankjes in huis halen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinksy

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Tuchtrecht voor sociaal werkers hervormd: leren staat centraal

    3 januari 2025 om 08:51
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19