Thuiswonende ouderen verlichten druk op verpleeghuis, maar vergroten druk elders
Om de druk op verpleeghuizen te verlichten, stimuleert de overheid ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Onderzoek van Marlies Bär toont echter aan dat de druk op andere plekken in de zorg hierdoor juist toeneemt. Dit meldt de Erasmus Universiteit.
Ouderen langer thuis laten wonen is lang niet altijd de beste oplossing. Zo belanden ouderen die langer thuis blijven wonen sneller in het ziekenhuis, bijvoorbeeld door een valpartij. In een verpleeghuis had een dergelijke val voorkomen kunnen worden, stelt Bär. Daar zijn namelijk ontwerpkeuzes gemaakt in relatie tot valpreventie.
Druk op mantelzorgers
Dus ja, langer thuis wonen verlicht de druk op de verpleeghuizen, maar vergroot de druk op ziekenhuizen. Per honderd ouderen met dementie zijn er gemiddeld dertien ziekenhuisopnames. Kortom, dit betekent dat er meer ziekenhuisbedden nodig zijn en mantelzorgers onder grotere druk komen te staan. Bär wil met haar onderzoek aantonen dat ook deze externe factoren meegenomen moeten worden in beleidskeuzes.
Wachttijden verpleeghuiszorg verkorten
De wachttijden van de verpleeghuiszorg verkorten kan het aantal ziekenhuisopnames onder ouderen terugdringen. Door de wachttijd met een maand te verkorten, belanden er per honderd ouderen op de wachtlijst drie minder in het ziekenhuis. Een op de vier ziekenhuisopnames kan dus voorkomen worden met een kortere wachttijd van één maand.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky