Weer zorgen om situatie Dubbelmonde: hoogbejaarde bewoonster vergeten
Een hoogbejaarde bewoonster van woonzorgcentrum Dubbelmonde in Dordrecht heeft een nacht moeten doorbrengen in een stoel, nadat het zorgpersoneel verzuimde haar naar bed te brengen. De 95-jarige vrouw kwam een week later te overlijden. Tegen de zorginstelling is inmiddels een klacht ingediend door haar dochter. In Dubbelmonde gaat het wel vaker mis, blijkt uit eerdere berichtgeving. Dit meldt Algemeen Dagblad.
De overleden vrouw verhuisde vier jaar geleden naar het woonzorgcentrum van PZC Dordrecht. Ze had dementie en had mobiliteitsproblemen. Dubbelmonde diende de afgelopen jaren nog als verzorgingshuis, maar biedt sinds afgelopen zomer verpleeghuiszorg. En sindsdien gaat het mis. Vaste medewerkers zijn ervandoor gegaan en zzp’ers die ervoor in de plaats zijn gekomen, komen de zorg niet ten goede. De alarmketting van ouderen werkt niet altijd en volgens een bewoner die een bericht heeft achtergelaten op onze site, worden alarmbellen zelfs weggedrukt.
Veel pijn
Volgens dochter Marianne Gravendeel loopt het de spuigaten uit. Haar moeder is in de nacht van 11 op 12 mei niet naar bed gebracht. Personeel vindt haar ’s ochtends in haar stoel, onder de ontlasting. Volgens haar dochter heeft ze de dagen erna veel last van haar billen. Enkele dagen later komt ze te overlijden. “Ik ben er kapot van dat ze in de laatste periode in haar leven zo’n rottijd heeft gehad.” Gravendeel zegt dat het erop lijkt dat haar moeder vergeten is. Of dat een zorgverlener zich niet goed heeft ingelezen.
Verwaarlozing
Het incident is door Gravendeel gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). PZC Dordrecht heeft een officiële klacht ontvangen, waarin het wanbeleid en verwaarlozing wordt verweten. “Want er is nog veel meer voorgevallen”, zegt ze. Zo werd eten buiten haar moeders bereik gezet en kwam zorg niet opdagen, simpelweg omdat ze haar alarm niet had gebruikt. “Maar daar kon ze niet bij.”
Lees ook: ‘In woonzorgcentrum Dubbelmonde is zoveel kapot dat ouderen eronder lijden’
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky