Zo ziet onze volksgezondheid er in 2050 uit
Hoe ziet onze volksgezondheid er over ongeveer 25 jaar uit? Het RIVM heeft in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) scherpe conclusies getrokken: de zorgvraag blijft groeien en daar liggen flinke uitdagingen maar ook kansen. Vergrijzing, klimaatverandering, mentale problemen bij jongeren en ongelijke gezondheidskansen zijn de belangrijkste punten. Dit meldt het RIVM.
Onze levensverwachting stijgt naar gemiddeld 86,5 jaar in 2050. Meer mensen worden gezond oud, maar dementie en chronische ziekten nemen ook toe. Dit legt een steeds grotere druk op de zorg en de schaarse mantelzorgers. Het aantal 75-plussers dat hulp nodig heeft, verdubbelt, maar de hoeveelheid mantelzorgers groeit niet in hetzelfde tempo.
Hittestress door klimaatverandering
Hittestress, verspreiding van infectieziekten en meer mentale stress: klimaatverandering heeft directe effecten op onze gezondheid. Ook neemt het aantal huidkankerdiagnoses toe. Aanpassingen in onze leefomgeving, zoals meer groen in steden, zijn cruciaal om de impact te verminderen, stellen onderzoekers van het RIVM.
Psychische gesteldheid jongeren
Het RIVM waarschuwt voor een zorgwekkende trend: jongvolwassenen hebben vaker overgewicht en kampen met mentale problemen. Maatregelen zoals minder reclames voor ongezonde voeding en het verminderen van prestatiedruk kunnen helpen.
Ongelijke gezondheidskansen nemen niet af
De kloof tussen sociaal-economische groepen blijft groot. Mensen in een slechtere positie leven gemiddeld 14 jaar minder in goede gezondheid. De oorzaken zijn armoede, slechte woonomstandigheden en een gebrek aan sociale netwerken.
Wat moet er gebeuren?
Het RIVM pleit voor langdurig en concreet beleid. Preventieve maatregelen hebben tijd nodig om effect te tonen. Daarnaast moeten bestaande initiatieven, zoals rookpreventie en bewegingsstimulatie, worden voortgezet. Gezondheid moet een centrale plek krijgen in alle beleidsterreinen, van woningbouw tot onderwijs. Samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en burgers is essentieel.