Alternatieve geneeskunde op de radar bij long covid
Acupunctuur, meditatie, osteopathie of zelfs een Daith oorpiercing. Mensen met langdurige covidklachten zoeken steeds vaker hun heil in de alternatieve geneeskunde, zonder dat de effecten ervan bewezen zijn. Uit onderzoek van het Erasmus MC en C-Support blijkt dat bijna een derde van de 7.750 deelnemers weleens naar een alternatieve behandelaar is geweest. Dit meldt Het Parool.
Onderzoekers Stella Heemskerk van het Erasmus MC vindt het niet gek dat long covidpatiënten de verleiding niet kunnen weerstaan. Want ook in de reguliere geneeskunde is het lastig om een oplossing te vinden voor alle klachten. Desondanks vindt Heemskerk de aantallen opvallend hoog.
‘Niet-vergoede zorg werkt in principe niet’
Veel patiënten met post-covid moeten diep in hun buidel tasten voor niet-vergoede zorg. Van de 60 procent die de eigen portemonnee hiervoor trekt, betaalt bijna 30 procent ruim 1.000 euro per jaar voor alternatieve zorg. Vaak gaat het ook nog eens om mensen die geen werk meer hebben vanwege hun ziekte. Ook medicijnen als paracetamol zijn populair, net als prednison, antidepressiva, ontstekingsremmers, puffertjes en extra eiwitten. De Vereniging tegen Kwakzalverij is daar ietwat huiverig voor. “Behandelingen die de zorgverzekeraar niet vergoedt, werken in principe niet.”
Nauwelijks vooruitgang op alle terreinen
Helaas blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat er op geen enkel terrein grote vooruitgangen zijn geboekt. “Gemiddeld genomen zijn er wel verbeteringen, maar die zijn echt klein”, zegt Heemskerk. Tijdens de eerste meting in 2022 gaven patiënten hun kwaliteit van leven gemiddeld een 5,5 en in 2023 een eveneens magere 5,7. De meeste problemen die mensen met post-covid ervaren, zijn vermoeidheid en cognitieve klachten. Om de dag door te komen, moeten ze overdag een dutje doen. Ze hebben steun nodig van hun omgeving en missen nog altijd erkenning. Daarbij komt ook nog eens dat het lastig is om passende zorg te vinden. Immers, een effectieve behandeling tegen long covid ontbreekt nog altijd.
Post-covid expertisecentra
Drie speciale covidklinieken in Nederland moeten daar verandering in brengen. Maar de komende tijd is daar plek voor niet meer dan duizend patiënten, terwijl Nederland ongeveer 450.000 mensen telt met long covid. 90.000 van hen hebben ernstige klachten.