10 oktober 2024 om 08:49
2 minuten lezen
Sint Maartenskliniek bewandelt nieuwe (hybride) zorgpaden
De Sint Maartenskliniek doet onderzoek naar de mogelijkheden tot hybride zorgverlening bij reumapatiënten. Als eerste kliniek in Nederland ondersteunt zij ruim 30 patiënten met jicht bij het thuismeten van hun urinezuurwaarden. Hierbij worden deze intensief, maar wel digitaal en op afstand, begeleid door reumatologen en verpleegkundigen. De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan de modernisering van de Nederlandse gezondheidszorg, waarbij de kwaliteit van de behandeling én de toegankelijkheid voor de patiënt centraal staan.
Binnen dit wetenschappelijk onderzoek kijkt de Sint Maartenskliniek zowel naar de ervaringen van de patiënt als van de reumatologen en verpleegkundigen. Voorop staat dat de kwaliteit van de behandeling hoog blijft en dat de onderlinge communicatie goed verloopt. Dat geldt voor alle patiënten van de Sint Maartenskliniek, ook voor mensen die digitaal minder vaardig zijn. Tevens zijn zorgverleners een belangrijke doelgroep: voor hen moet de nieuwe werkwijze goed werken en tijd besparen.
Teamspirit
“Thuis als het kan, op locatie als het moet. Dat is de essentie van het hybride zorgpad”, vertelt Jeffrey van der Ven, Junior Onderzoeker eHealth bij de Sint Maartenskliniek. Hij is er enthousiast over: “Het levert veel op voor patiënten, onze kliniek en de zorgsector. Dat is fijn! En het is een teamproject. Ook reumatoloog Marcel Flendrie, senior-onderzoeker e-health Lise Verhoef en apotheker Bart van den Bemt zijn nauw betrokken bij dit onderzoek en het verkennen van hybride zorgpaden. Iedereen vanuit zijn eigen expertise. Dit verhoogt de kwaliteit van dit traject én van het resultaat enorm.”
Voordelen voor de patiënt
Voor mensen met jicht is de werkwijze simpel: ze doen thuis een bloedtest, zetten de resultaten in het patiëntportaal mijnmaartenskliniek en krijgen digitaal advies over de juiste dosering medicijnen van reumaverpleegkundigen. Patiënt en onderzoeksdeelnemer Roy Baan ervaart de zelfregie als pluspunt: “Jij hebt het stuur weer iets meer in handen, dat is fijn en geeft zelfvertrouwen.” Lise Verhoef begrijpt deze redenering: “Deze werkwijze heeft veel voordelen: patiënten nemen meer regie over hun eigen gezondheid, zijn flexibeler én krijgen toegang tot gepersonaliseerde informatie die aansluit op hun specifieke behandeltraject.” Het hybride zorgpad biedt ook nieuwe mogelijkheden voor de Sint Maartenskliniek: de efficiëntie van de zorg kan verbeteren omdat mogelijk minder (fysieke) afspraken nodig zijn bij een reumatoloog. Dat creëert ruimte voor complexe en meer gepersonaliseerde zorg.
Innovatie
Het hybride zorgpad voor mensen met jicht is uniek in Nederland. “De Sint Maartenskliniek bewandelt onbekend terrein en zoekt actief naar innovatieve oplossingen. Ook in dit geval”, vult Jeffrey van der Ven aan. De uitkomsten van dit onderzoek dragen bij aan een effectievere toepassing van hybride zorgpaden binnen de Nederlandse zorg. Hierdoor kan de sector verder moderniseren en de druk op zorgverleners verminderen. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe digitale innovaties de gezondheidszorg toegankelijker en effectiever maken.”
Duur en afronding
Het onderzoek duurt voor elke patiënt 24 weken. Naar verwachting zijn alle metingen medio april 2025 afgerond en kunnen we in de zomer van 2025 de resultaten delen.
Door: Nationale Zorggids