16 oktober 2024 om 10:17
< 1 min lezen

Schrijnende situaties door tekort aan gebarentolken in Nederland

Het gebrek aan voldoende gebarentolken in Nederland leidt tot schrijnende situaties. Voor 30.000 van de 1,5 miljoen slechthorende en dove Nederlanders is de Nederlandse Gebarentaal hun moedertaal. Maar voor die grote groep mensen zijn er niet meer dan zeshonderd gebarentolken door het land die ingezet kunnen worden. Hierdoor kunnen tolken niet worden ingezet bij belangrijke gebeurtenissen zoals begrafenissen, sollicitatiegespreken, politieverhoren of ziekenhuisafspraken. Dit meldt EenVandaag. 

Uitkeringsinstantie UWV is de aangewezen organisatie voor mensen met en auditieve beperking om een tolk aan te vragen. Deze zet Tolkcontact in, waar doven en slechthorenden met tolken in contact met elkaar worden gebracht. Een tolk is zeer belangrijk om droevige, cruciale maar ook leuke levensgebeurtenissen volwaardig te kunnen doorstaan. Zo zijn er gebarentolken nodig op het werk, school en bij belangrijke afspraken, maar ook tijdens het sporten en vrije tijd kan een tolk een belangrijke bijdrage leveren.

Belemmeringen in het dagelijks leven

Jaarlijks krijgt het UWV zo’n 140.000 verzoeken voor een gebarentolk, maar helaas kunnen deze lang niet allemaal worden ingewilligd. Vorig jaar moest er 2.200 keer een afwijzing de deur uit, waardoor mensen op een begrafenis geen waardig afscheid konden nemen van een naaste, met moeite een sollicitatiegesprek doorstonden of een extra lastig politieverhoor hadden. Maar ook de dagelijkse gang van zaken op het werk kan een tolk verlichting brengen en leiden mensen onder de tekorten. “Omdat ze hierdoor achter de feiten aanlopen en hun werk niet naar behoren kunnen doen. Dit kan mensen heel erg belemmeren”, zegt Lisa van der Mark van belangenvereniging Dovenschap.

Zorgen over de toekomst

Dovenschap maakt zich zorgen over de huidige situatie, maar heeft nog meer zorgen over de toekomst. Waarschijnlijk zal het tekort aan tolken namelijk alleen maar toenemen. En vooral de kwetsbare tolkgebruikers die geen handvatten hebben om op een andere manier te communiceren of hulp in te schakelen, kan dat extra kwalijk zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
  • taxi beperking
    • Gehandicaptenzorg

    Bewoners Ipse de Bruggen in de stress door onbetrouwbare taxi’s

    Vandaag om 11:52
    • Gehandicaptenzorg

    Kenniscoalitie benoemt vijf thema’s voor betere samenwerking verstandelijke gehandicaptenzorg

    Gisteren om 13:23