Nergens in Brabant drinken jongeren zoveel als in Oirschot: ‘Ook schuld van ouders’
Jongeren in Oirschot hebben het hoogste alcoholgebruik in Brabant, en ondanks verschillende campagnes blijft dit probleem toenemen. Uit de recente gezondheidsmonitor van de GGD blijkt dat maar liefst 28 procent van de Oirschotse jongeren onder de 18 de afgelopen maand dronken of aangeschoten was, vergeleken met 16 procent elders in de regio. In twee jaar tijd is het aantal jongeren dat drinkt zelfs gestegen, ondanks pogingen om het alcoholgebruik terug te dringen. Dit meldt NU.nl.
Een van de redenen achter dit hoge alcoholgebruik is de rol van ouders. Uit de monitor blijkt dat meer dan de helft van de jongeren thuis drinkt en dat ze vaak de alcohol van hun ouders krijgen. Veel ouders zien het drinken van een drankje onder de 18 als onschuldig, omdat ze dit zelf ook deden op jonge leeftijd. Uit de cijfers blijkt dat 61 procent van de ouders het alcoholgebruik van hun kinderen goedkeurt.
Gedragsverandering vergt brede maatschappelijke verschuiving
De GGD benadrukt dat gedrag moeilijk te veranderen is, aangezien het niet alleen een individuele verandering vergt, maar een bredere maatschappelijke verschuiving. Vergelijkbaar met hoe vroeger roken werd aangepakt. Campagnes richten zich daarom steeds meer op het bewust maken van ouders van hun invloed als rolmodel. Hoewel verandering tijd kost, zoals gezondheidsmakelaar Amy Dieker aangeeft, kan er op de lange termijn winst geboekt worden als de omgeving van jongeren en hun ouders hun houding ten opzichte van alcohol aanpassen.
IJslands model
Er wordt gekeken naar het IJslandse model. Dit model richt zich op zinvolle vrijetijdsbesteding voor jongeren zodat zij niet aan roken, drugs of alcohol beginnen. In IJsland heeft dat in twintig jaar tijd geleid tot een duidelijke afname in het gebruik van dergelijke middelen. Vrijetijdbesteding in de vorm van sport, cultuur of muziek laat zien dat het jongeren beschermt tegen middelengebruik. Inmiddels is het voor jongeren in IJsland normaal om meerdere malen per week te sporten of muziekles te hebben.In Oirschot zal binnenkort het project OKO van start gaan, geïnspireerd door deze aanpak. Hiermee hopen ze het alcoholgebruik onder jongeren structureel terug te dringen.
Sociale norm
De GGD blijft echter waarschuwen dat zolang de sociale norm rond alcohol in Oirschot niet verandert, het probleem moeilijk op te lossen zal zijn.
Lees ook: Jeugdbeleid succesvol aangepast met behulp van IJslands preventiemodel
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky