Letselschade door een hondenbeet kan op de eigenaar van de hond worden verhaald
In Engeland vond een incident plaats waarbij een man werd doodgebeten door een XL Bully hond. Helaas komen bijtincidenten met letselschade ook in Nederland vaak voor. Vorige maand werd in Friesland een vrouw gebeten, waarbij ze spierletsel en een gebroken arm opliep. Gelukkig is de eigenaar van een hond altijd aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt aan anderen.
Bijtincidenten komen vaak voor
De hond is één van de populairste huisdieren in ons land. Nederland telt meer dan twee miljoen honden en dit is niet zonder risico. Naar schatting worden elk jaar 150.000 mensen gebeten, één op de vijf slachtoffers loopt daarbij ernstige verwondingen op. Heeft u letsel opgelopen door een hondenbeet? Lees dan in dit bericht wat u kunt doen.
Tot augustus 2024 zijn er 555 ernstige bijtincidenten geregistreerd. Gemiddeld komt elk jaar één persoon door een aanval van een hond te overlijden, blijkt uit cijfers van de politie. De meeste slachtoffers van een hondenbeet zijn jonge kinderen: 44 procent is jonger dan 8 jaar.
Hondenbeten kunnen ernstig letsel en financiële schade veroorzaken
Letsel door een hondenbeet bestaat vaak uit bijtwonden in armen, benen en in het gezicht, waardoor de huid, spieren en pezen beschadigd zijn geraakt. In ernstige gevallen leidt het tot blijvende klachten, beperkingen, littekens en angst voor honden.
Het letsel kan leiden tot financiële schade, bijvoorbeeld als het slachtoffer weken niet kan werken of kosten moet maken voor medische hulp. De schade kan zelfs leiden tot financiële problemen. Daarom is het goed om te weten dat letselschade door een hondenbeet op de eigenaar van de hond kan worden verhaald.
Hondeneigenaren zijn aansprakelijk voor de schade
De eigenaar van een hond is op grond van artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek aansprakelijk voor alle schade die het dier veroorzaakt. Dat betekent dat alle letselschade die door een hondenbeet is veroorzaakt, vergoed moet worden door de eigenaar van het dier. Er wordt gekeken naar onder meer de volgende schadeposten:
- Verlies van inkomsten als gevolg van de gebeurtenis
- Alle kosten die verband houden met het letsel
- Smartengeld voor de emotionele schade
Hulp bij vaststellen en verhalen van de schade
Het berekenen van de schadevergoeding is specialistenwerk. Het is heel belangrijk dat dat zorgvuldig gebeurt zodat het slachtoffer de volledige schade vergoed krijgt. Uitsluitend in letselschade gespecialiseerde belangenbehartigers zijn in staat om hierbij goed te adviseren. Het beste is om een letselschadebureau met het Nationaal Keurmerk Letselschade in te schakelen.
Wat te doen na een hondenbeet
Het is verstandig om na een bijtincident de contactgegevens te vragen van de eigenaar van de hond en ook van eventuele getuigen van het bijtincident.
Is er sprake van letselschade? Ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts of de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Wacht bovendien niet te lang met het inschakelen van een letselschade-expert. U heeft mogelijk recht op een vergoeding indien u letsel heeft opgelopen door een hondenbeet. Neem contact op met de specialisten van Haartsen Letselschade, zij helpen u kosteloos de schade te verhalen.
Belangrijke tip voor hondeneigenaren
Eigenaren van honden doen er verstandig aan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren hoeft een hondenbezitter de schade die anderen als gevolg van een hondenbeet lijden niet zelf te betalen.