Stotteren drukt zwaar op mentaal welzijn; hoge cijfers depressiviteit
21 oktober 2024 om 09:56
< 1 min lezen

Stotteren drukt zwaar op mentaal welzijn; hoge cijfers depressiviteit

Uit een recent onderzoek van het Del Ferro Instituut blijkt dat stotteren niet alleen een spraakprobleem is, maar ook een aanzienlijke impact heeft op het mentale welzijn van mensen die ermee kampen. Maar liefst 49 procent van de ondervraagden gaf aan last te hebben (gehad) van depressiviteit, terwijl 1 op de 6 zelfs suïcidale gedachten heeft ervaren. Dit meldt het Del Ferro Instituut.

Een groot deel van de ondervraagden, 78 procent, heeft te maken gehad met pesterijen vanwege hun stotteren, waarvan 20 procent dit vaak of zelfs altijd meemaakt. De negatieve ervaringen blijven echter niet hiertoe beperkt. Op de arbeidsmarkt voelen velen zich gediscrimineerd: 40 procent ervaart regelmatig dat hun spraakprobleem hen belemmert, vooral bij sollicitaties. Dit leidt vaak tot een beperkte studie- of beroepskeuze. Voorbeelden uit de enquête laten zien hoe dromen van beroepen zoals onderwijzer, piloot of journalist vaak onbereikbaar lijken vanwege het stotteren.

Wereld Stotterdag als bewustwording

Hoewel directeur Ingrid Del Ferro stelt dat Wereld Stotterdag niet zou moeten bestaan als stotteren te voorkomen is, benadrukt ze het belang van deze dag om mensen te informeren dat stotteren behandelbaar is. Ze hoopt dat meer mensen toegang krijgen tot de juiste hulp, zodat mentale klachten zoals depressiviteit tot het verleden gaan behoren.

Door: Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ggz
  • rechtszaak ggz
    • GGZ

    Gebrek aan zorg dwingt vrouw wekelijks op het spoor: wie is verantwoordelijk?

    Vandaag om 10:10
    • GGZ

    Laatste Wil denkt dat zelfdodingscapsule Sarco echt een gedoogkans heeft

    Gisteren om 16:29