Dit vinden theologen van het wetsvoorstel voor verplichte vaccinatie kinderopvang
30 oktober 2024 om 11:08
< 1 min lezen

Dit vinden theologen van het wetsvoorstel voor verplichte vaccinatie kinderopvang

In Nederland is vaccinatie vrijwillig, maar met dit wetsvoorstel kan daar verandering in komen wanneer de vaccinatiegraad onder een kritische grens zakt. Theologen reageren hier verdeeld op. Sanneke Brouwers, aalmoezenier, betwijfelt of verplichte vaccinatie het juiste middel is: “Tijdens de coronacrisis hebben we gemerkt dat die dwang averechts werkt. Mensen vertrouwen de overheid minder.” Volgens haar groeit het verzet door een dwingende aanpak, en vertrouwen veel mensen de overheid minder na schandalen zoals de toeslagenaffaire.

Vaccineren vanzelfsprekend

Rabbijn Marianne van Praag vindt vaccineren persoonlijk vanzelfsprekend: “Het leven is het hoogste wat er is in het jodendom. Voor mij is het dus simpel: prikken!” Wel denkt ze dat dwang niet oplossing is in de huidige kwestie. Ouders zijn alleen op een positieve manier te prikkelen, niet door ze verplichtingen op te leggen. Daar kan Brouwers zich in vinden. Zij denkt dat een positieve prikkel als een boek, tegoedbon of korting op de kinderopvang kan helpen om de vaccinatiegraad in Nederland weer te verhogen.

Breder verzet

Sommige religieuze groepen, zoals orthodoxe christenen, weigeren vaccinaties op principiële gronden en vertrouwen op God. Maar Brouwers merkt op dat het verzet tegen vaccinatie breder is geworden, met antroposofen, semi-wetenschappelijk onderbouwden en mensen met negatieve ervaringen in hun geboorteland. Voor Van Praag en Brouwers ligt de nadruk op het belang van vrijheid en de gevaren van dwang door de overheid.

Isolatie

Maar zijn ze dan voor of tegen het wetsvoorstel van VVD en D66 waarin staat dat het mogelijk moet worden om bij hoge nood de allerkleinsten alleen toe te laten tot de kinderopvang als zij gevaccineerd zijn? Van Praag vindt het niet te ver gaan dat een kind dan niet naar een kinderdagverblijf kan, hoewel het wel isolatie voor ouders kan opleveren. Tegelijkertijd rijst de vraag: wat doe je dan met die kinderen? Zij worden niet uit de maatschappij geweerd en blijven dus gewoon naar binnenspeeltuinen, supermarkten en familie gaan. Bij haar staat groepsbelang heel hoog aangeschreven en daar sluit Brouwers zich bij aan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Vier jaar cel geëist tegen moeder overleden baby Sem Vijverberg

    Gisteren om 13:11
    • Kraamzorg

    Cao-onderhandelingen kraamverzorgenden van start; inzet op salarisverhoging

    Gisteren om 12:37