Deskundigen waarschuwen: 'Dure onbewezen kankertherapie is malafide'
4 november 2024 om 11:50
2 minuten lezen

Deskundigen waarschuwen: ‘Dure onbewezen kankertherapie is malafide’

De therapie werkt door het injecteren van dendritische cellen die zouden helpen het immuunsysteem te activeren tegen kankercellen. Hoewel dendritische celtherapie een hoopvol onderzoeksgebied is, ontbreekt er bewijs dat het daadwerkelijk werkt bij kankerbehandelingen. Het Radboudumc en andere kankerexpertisecentra in Nederland voeren wel degelijk gecontroleerd onderzoek uit naar deze behandelmethode, maar onder strikte onderzoeksvoorwaarden. Bij Immucura ontbreekt dit wetenschappelijke toezicht, en de therapie wordt commercieel aangeboden zonder registratie of goedkeuring als bewezen kankerbehandeling. Desondanks betalen patiënten zelf 40.000 tot 45.000 euro voor de behandeling, omdat onbewezen therapieën niet vergoed worden door zorgverzekeraars.

Integrale geneeskunde

In Nederland kunnen patiënten de behandeling via de BeterKliniek krijgen. Deze kliniek biedt ‘integrale geneeskunde’ aan en beweert reguliere methoden te combineren met alternatieve methoden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft aangegeven dat artsen deze niet-reguliere behandeling mogen uitvoeren zolang richtlijnen worden gevolgd en patiënten volledig worden geïnformeerd, hoewel er nog geen meldingen over deze therapie zijn ontvangen. FTM vermoedt dat de BeterKliniek integraal behandelt door wettenschappelijk en niet-wetenschappelijk bewezen behandelingen uit te voeren.

Dubieuze achtergronden

Overigens kreeg arts Integrale Geneeskunde Ann van Veen van de kliniek in 2019 nog een boete van duizenden euro’s voor het verkopen van een homeopathisch middel als medicijn. Vier jaar geleden werd haar voormalige stichting StichtingKanker nog verboden wegens dubbel gebruik van de naam die toegeëigend was tot Stichting Kanker (kanker.nl). Therapeut Integrale Geneeskunde Michael van Gils van de BeterKliniek was er ook bestuurder en had hij aandelen in de Linus Pauling Kliniek in Waalre. Uitbehandelde kankerpatiënten konden daar een infuustherapie krijgen, die ook niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd is. Deze kliniek bestaat inmiddels niet meer.

Onderzoek door Spaanse autoriteiten

Met toenemende zorgen over de veiligheid en effectiviteit van deze therapie heeft de Spaanse overheid een onderzoek geopend. België heeft aangegeven dat het onderwerp tijdens de komende bijeenkomst van Europese ministers van Volksgezondheid aan de orde zal worden gesteld. De BeterKliniek heeft inmiddels alle informatie over dendritische celtherapie van haar website gehaald.

Meer weten over Immacura an de BeterKliniek? Lees het hele artikel van FTM hier

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    ‘Strijd tegen overgewicht aangaan door groente en fruit btw-vrij te maken’

    Vandaag om 14:18
  • volksgezondheid 2050
    • Ziekenhuizen

    Zo ziet onze volksgezondheid er in 2050 uit

    Vandaag om 09:11