‘Onnodige gezondheidsrisico’s door ondermaatse geboortezorg asielzoekers’
Onderzoek van hoogleraar Verloskunde Arie Franx toont ook aan dat zwangere vrouwen in azc’s bij een spoedkeizersnede vaker algehele narcose krijgen dan vrouwen in de reguliere geboortezorg. Er lijkt geen medische overweging te zijn, dus zouden deze vrouwen ook recht moeten hebben op een ruggenprik. Desondanks kiezen medisch professionals daar vaak niet voor. Waarom? Dat weet Franx niet, maar mogelijk spelen de taalbarrières een rol. “Als de aanstaande moeder onder narcose is tijdens de geboorte, vinden wij dat minder goede zorg. Met een ruggenprik is de moeder wel wakker en krijgen moeder en kind samen een betere start”, aldus de hoogleraar.
Passende zorg
Kinderen met een minder goede start in het leven, kunnen later gezondheidsproblemen krijgen. Daarom vindt Franx ook dat iedere zwangere passende zorg verdient. Maar vaak gaat het bij zwangere asielzoekers vaak al mis bij de toegang tot zorg. Vaak krijgen ze pas na 12 weken zwangerschap medische begeleiding. Dit kan deels komen doordat ze al zwanger waren voordat ze in het azc belandden. Maar dit verklaart niet alles. Ook de overplaatsingen naar andere opvanglocaties kunnen een rol spelen in het gebrek aan toegang tot passende zorg.
Geboortezorg concentreren
De onderzoekers van het Erasmus MC pleiten voor concentratie van geboortezorg op een beperkt aantal locaties, mede omdat niet van alle opvanglocaties verwacht kan worden zij een volledig geboortezorgnetwerk opzetten voor zo’n vijf bevallingen per jaar. Door dit op een paar locaties te concentreren, wordt de zorg efficiënter en makkelijker uit te voeren. Ook willen de onderzoekers dat er praktijkgerichte richtlijnen komen voor zorgverleners in de geboortezorg voor asielzoekers. Ook moet de registratie en kwaliteitsmonitoring verbeterd worden zodat asielzoekers, statushouders en andere migrantengroepen beter vindbaar zijn in gezondheidsinformatiesystemen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky