Vakbonden dreigen met stakingen in zorgvervoer
Leden van FNV Zorgvervoer en taxi hebben het laatste bod van de werkgevers voor een nieuwe cao afgewezen. In een ultimatum geven ze de werkgevers tot vrijdag 11 november 12.00 uur de tijd om alsnog op hun cao-eisen in te gaan. Als dat niet gebeurt, volgen er acties en zijn stakingen niet uitgesloten. Dit meldt FNV.
Meindert Gorter, bestuurder FNV Zorgvervoer en taxi: “De huidige cao en het eindbod zijn niet van deze tijd. Mensen kunnen amper rondkomen van het loon en de werk- en pauzetijden zijn uit een vorige eeuw.”
Asociaal
In het ultimatum staat onder meer dat de leden af willen van de regelingen rond ziekte. “Een werknemer die ziek wordt krijgt maar 70 procent doorbetaald en de eerst dag zelfs helemaal niks. Dat is echt asociaal. Niemand kiest ervoor om ziek te zijn, maar de medewerkers worden daar nu wel voor gestraft”, aldus Gorter. Daarnaast zijn ook de ongestructureerde roosters en het inhouden van loon voor pauzes die niet opgenomen konden worden een doorn in het oog. “De onvrede daarover is zo hoog, dat veel chauffeurs naar een sector overstappen waar dat wel goed geregeld is.”
Lonen laten meestijgen
Naast het verbeteren van de arbeids- en rusttijden en de ziekteregelingen eisen de vakbondsleden dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Dat zou voor dit jaar neerkomen op minimaal 12,5 procent. “Als de lonen niet meestijgen met de inflatie, krijg je dat mensen er op achteruit gaan. Dan kan je op een gegeven moment je rekeningen niet meer betalen, terwijl je gewoon een baan hebt. Dat moeten we niet willen”. aldus Gorter.
Moeizaam
In de sector werken 22.000 mensen, voornamelijk met een parttime contract van gemiddeld 20 uur per week. De huidige cao loopt af op 31 december 2022. De onderhandelingen voor een nieuwe cao lopen al sinds mei van dit jaar. Gorter: ‘De onderhandelingen in deze sector verlopen altijd moeizaam, maar deze keer werd alles zo’n beetje afgehouden. Zelfs een petitie die door meer dan 2500 mensen werd ondertekend, liet de werkgevers koud.’
Door: Nationale Zorggids