Feit of fictie: ‘Alcohol helpt om op te warmen’
Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Alcohol helpt om op te warmen”.
Mensen die weleens alcohol drinken, zullen het herkennen: als je een borrel drinkt, vooral sterke drank, krijg je het warmer. Dat zullen de meeste mensen beamen. Maar helpt alcohol om je lichaamstemperatuur te beïnvloeden, bijvoorbeeld in de winter als het koud is?
Lichaamstemperatuur
Hoewel je het mogelijk warm krijgt na het drinken van alcohol is het een slecht idee om alcohol te drinken om op te warmen. Alcohol is namelijk totaal niet geschikt om je lichaamstemperatuur mee op te krikken. Wat wel helpt, is om ‘normale’ warme dranken te drinken. Door warme dranken te drinken, gaat de temperatuur van de lichaamskern omhoog. Hierdoor zal er meer bloed naar de handen en voeten stromen. Door het drinken van alcohol raak je juist sneller onderkoeld. Alcohol verwijdt de bloedvaten namelijk. Daardoor stroomt het bloed uit de ledematen terug naar het hart, waardoor je warmte verliest.
Lees ook: ‘Je slaapt beter als het koud is’
Gevoelstemperatuur
Dat is niet het enige. Normaal grijp je vermoedelijk in zodra je het koud krijgt. Maar als je (veel) gedronken hebt, voel je de kou minder, dus doe je dit minder snel. Als je het koud hebt, moet je lichaam harder werken om warm te blijven. Hierdoor zal je immuunsysteem minder goed werken en word je ook sneller ziek. Onderkoeld raken is echter pas echt gevaarlijk. Hoewel er verschillende stadia van onderkoeling zijn, bevind je je in de extreemste stadia in een levensbedragende situatie.
Conclusie
Als je alcohol drinkt, denk je dat je het warmer krijgt, maar in werkelijkheid koelt je lichaam juist af. Door de alcohol merk je dit alleen niet. Als het erg koud is en je het ook koud hebt, is alcohol drinken eigenlijk het laatste wat je moet doen.
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Nu.nl, EHBO college