Tamara van Ark voor Alzheimer Nederland aan de slag als dementierapporteur
21 september 2022 om 09:54
2 minuten lezen

Tamara van Ark voor Alzheimer Nederland aan de slag als dementierapporteur

Er zijn momenteel 290.000 mensen dementie in Nederland, dit aantal verdubbelt de komende twintig jaar naar een half miljoen. Dementie heeft enorme impact op de persoon met dementie patiënt, familie en op de gehele samenleving. In diverse programma’s en strategieën staat dementie op de agenda, zowel in wetenschappelijk onderzoek naar dementie als dementiezorg en ondersteuning van mensen met dementie en van hun mantelzorgers. Maar hoe gaat het in de praktijk met deze plannen? Liggen we op koers? Daarvoor heeft Alzheimer Nederland Tamara van Ark als onafhankelijk dementierapporteur aangesteld. Zij start 21 september, op Wereld Alzheimer Dag. Dit meldt Alzheimer Nederland.

De urgentie is helder. Het doel van de dementierapporteur is om versnelling te brengen, door het delen van best practices, te verbinden en mogelijke drempels weg te nemen. Van Ark gaat hiervoor een jaar lang het land in om uit de praktijk verhalen en ervaringen op te halen. Ze gaat in gesprek met mensen met dementie en hun naasten, zorgverzekeraars, gemeenten, zorgprofessionals. Zij rapporteert integraal en transparant haar bevindingen en maakt deze openbaar zodat alle betrokken partijen vooruit kunnen.

Nú voorbereiden op de toekomst 

Het aantal zorgprofessionals en mantelzorgers houdt geen gelijke tred met de stijging van het aantal mensen met dementie. Daarom moeten we ons als maatschappij nu voorbereiden op de (nabije) toekomst om de kwaliteit van dementiezorg te verbeteren, en tegelijkertijd de zorgkosten betaalbaar te houden. Gerjoke Wilmink: “Wij willen vooruitgang boeken, vaart maken. En daarom heeft Alzheimer Nederland een onafhankelijk dementierapporteur aangesteld. Met nieuwsgierige en kritische blik op de praktijk, zodat wij weten wat extra aandacht verdient, maar ook wat er goed gaat.”

Signaleren, rapporteren en inspireren 

Er zijn programma’s en strategieën voor wonen met dementie, inzet van technologie, kwaliteitsbewaking van professionele zorg en de dementievriendelijke samenleving. Maar wat gebeurt er nu écht en waar kunnen we van leren? Tamara van Ark: “Er zijn veel maatschappelijke afspraken en programma’s die gaan over dementie. Ook Alzheimer Nederland heeft een meerjarenstrategie en zet in op onderzoek en ondersteuning. Overheden, zorgverzekeraars en woningcorporaties zijn partijen die met elkaar de schouders onder deze programma’s moeten zetten. Want dementie is een uitdaging voor de héle samenleving. En dus hebben we elkaar nodig. Voor mij is het belangrijk om te kijken of de plannen en programma’s daadwerkelijk werken voor mensen met dementie en hun naasten.”

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Alzheimer Nederland

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Tientallen ouderen met dementie ernstig verwaarloosd in verpleeghuis van Cordaan

    24 december 2024 om 12:55
    • Ouderenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10