Richtlijnen operaties niet altijd goed nageleefd
(Novum) – Ziekenhuizen moeten de richtlijnen bij operaties beter naleven. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een donderdag gepubliceerd rapport. De operatieve zorg wordt steeds beter en veiliger, maar er zijn nog altijd professionals die de het niet zo nauw nemen met de richtlijnen.
Voor het onderzoek, dat voor het zesde jaar is uitgevoerd, onderzocht de inspectie vorig jaar 21 ziekenhuizen, werden 210 dossiers onderzocht en ruim honderd operaties bijgewoond.
In vier ziekenhuizen was de inspectie direct tevreden over de operatieve zorg. Bij elf ziekenhuizen werden tekortkomingen vastgesteld die binnen twee maanden moeten worden opgelost. Bij de overige zes ziekenhuizen stelden inspecteurs meerdere tekortkomingen vast.
Alle tekortkomingen zijn binnen de gestelde termijn verholpen. De 21 onderzochte ziekenhuizen voldoen nu aan de voorwaarden voor verantwoorde operatieve zorg.
Een voorbeeld van wat volgens de inspectie nog niet altijd goed gaat zijn de zogeheten time-outprocedures voor een operatie. Hierbij wordt onder meer gecontroleerd of de juiste patiënt op de operatietafel ligt en wat er bij de patiënt moet gebeuren. Als die procedure niet of niet goed wordt uitgevoerd kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een patiënt aan het verkeerde been wordt geopereerd.
De inspectie startte met het onderzoek naar de veiligheid van het operatieproces omdat die beter moest en nog steeds moet. Meer dan de helft van de patiëntschade die te voorkomen was vindt plaats tijdens operaties.
De inspectie handhaaft inmiddels scherper bij tekortkomingen, omdat het verbetertraject nu al een paar jaar loopt. Zo wordt bij verwisselingen altijd een tuchtklacht ingediend als blijkt dat een die voorkomen had kunnen worden door een veiligheidscheck. Inspecteurs brengen verder ook dit jaar een aantal onaangekondigde bezoeken aan ziekenhuizen om de vinger aan de pols te houden.