Patiënten weten niet dat er grote kwaliteitsverschillen zijn tussen ziekenhuizen
Veel patiënten weten niet dat er grote kwaliteitsverschillen zijn tussen ziekenhuizen en tussen artsen, vooral bij specialistische behandelingen. Zij hebben ook geen mogelijkheid om daarachter te komen. Ziekenhuizen en zorgverleners houden dergelijke zaken liever achter gesloten deuren. Patiëntenfederatie Nederland meer openheid hierover. Patiënten zouden ergens terecht moeten kunnen waar ze prestaties van ziekenhuizen en zorgverleners kunnen vergelijken op basis van bepaalde behandelingen. Dit meldt EenVandaag.
Er zijn bijvoorbeeld grote verschillen tussen ziekenhuizen bij de verwijdering van de prostaat bij prostaatkanker. Bij sommige ziekenhuizen is de kans op blijvende impotentie en incontinentie hierdoor 20 procent en bij andere ziekenhuizen loopt dit risico op tot 80 procent. Directeur-bestuurder Arthur Schellekens van Patiëntenfederatie Nederland noemt deze grote verschillen onacceptabel.
‘Sector werkt niet mee’
Hij stoort zich dan ook aan het gebrek aan transparantie en noemt het een ‘black box’. “Hoe ingewikkelder en complexer de aandoening, hoe specialistischer de behandeling, en daarin zie je grote kwaliteitsverschillen.”
Inmiddels is er dit voorjaar een motie aangenomen in de Tweede Kamer waarin onder meer de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland worden aangespoord om samen met ziekenhuizen en zorgverleners hierover harde afspraken te maken. Schellekens vraagt zich wel af of dit iets gaat opleveren, gezien de projecten en trajecten in het verleden die ook een verschil hadden moeten maken. De sector werkt volgens hem simpelweg niet mee. “Dat gaat uitermate moeizaam, dus het is maar de vraag wat er van terecht gaat komen.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky