12 april 2013 om 07:12
2 minuten lezen

Schippers blijft tegen schadevergoeding Q-koorts

DEN HAAG (Novum) – Het kabinet blijft tegen het uitkeren van schadevergoedingen voor slachtoffers van de Q-koorts. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Q-koorts met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA).

Schippers reageerde op de oproep van de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, die er donderdag op aandrong om de slachtoffers financieel te compenseren. Ook een aantal partijen in de Tweede Kamer drong daar op aan. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) snapt niet dat de geitenhouders wel gecompenseerd zijn en de slachtoffers niet. “Er zijn mensenlevens kapotgemaakt”, zei ze. Thieme eiste ‘eindelijk erkenning en compensatie’ voor de slachtoffers.

Schippers is niet bereid om een schadefonds op te richten. De overheid treft namelijk geen schuld. “De schade is geen resultaat van overheidshandelen.” Bovendien is het niet mogelijk om objectieve criteria op te stellen voor een schadevergoeding. Dat is ‘uiterst complex’, zei de minister.

Het kabinet heeft wel tien miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van Q-koortspatiënten. Het geld gaat naar een onafhankelijke stichting die patiënten moet ondersteunen met advies, begeleiding en onderzoek. Deze stichting kan maatwerk leveren, benadrukte Schippers. Het is de bedoeling dat de stichting binnen enkele maanden aan de slag gaat.

De bewindsvrouw wil eerst het werk van deze stichting afwachten. Als na een jaar blijkt dat schrijnende gevallen op geen enkele manier kunnen worden geholpen dan is zij wel bereid om nog naar ‘aanvullende maatregelen’ te kijken. Financiële compensatie is daarbij nog niet mogelijk. Daarvoor is eerst een andere stichting nodig, zei Schippers.

Verschillende partijen vroegen tijdens het debat opnieuw om excuses, die het kabinet tot op heden niet heeft aangeboden. Schippers is dat nog steeds niet van plan, omdat de overheid volgens haar geen schuld treft. Tot een spijtbetuiging ‘in menselijke zin’ was zij wel bereid. “Natuurlijk betreur je de zaken zoals ze zijn gelopen. Natuurlijk spijt het je dat slachtoffers dit leed hebben ondergaan.”

De Q-koortsepidemie brak enkele jaren geleden uit bij geitenhouderijen in onder meer Gelderland en Noord-Brabant. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. RIVM-directeur Roel Coutinho zei vorig jaar dat ten minste 24 mensen zijn overleden als gevolg van de Q-koortsbacterie. Mogelijk is dit aantal twee tot drie keer zo hoog, omdat lang niet altijd wordt vastgesteld dat Q-koorts de doodsoorzaak is. Volgens een schatting zijn er rond de vijftigduizend Q-koortspatiënten.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Gouda test nieuwe aanpak: wijkverpleging als oplossing voor drukke spoedzorg

    Gisteren om 14:11
    • Zorgpersoneel

    Nieuw hospice in Kollum geeft vrijwilligers alle tijd voor hun patiënt

    Gisteren om 13:28