Fraude met 10% van zorggeld: ‘OM kan niet aan de achterkant blijven dweilen’
5 augustus 2024 om 08:41
< 1 min lezen

Fraude met 10% van zorggeld: ‘OM kan niet aan de achterkant blijven dweilen’

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wordt er met 10 procent van de 100 miljard euro die jaarlijks in de zorg omgaat, gefraudeerd. Ongeveer 10 miljard wordt dus via zorgfraude weggesluisd. Er zijn steeds meer criminele netwerken actief in de zorg, maar bestrijding ervan is complex en neemt veel tijd in beslag. Het Landelijk Parket van het OM kan jaarlijks zo’n twintig zaken aan. Veel blijven dus op de plank liggen. Dit melden Pointer en Follow the Money die het gesprek aangingen met officier van justitie Marjolein Verwiel en beleidsmedewerker Zorgfraude Timon van de Kraats bij het OM. 

Criminelen zien steeds meer mogelijkheden in de zorg. Immers, het is een veiligere vorm van criminaliteit dan drugs- of wapenhandel. “En zorgfraude lever behoorlijk wat op”, licht Verwiel toe. Er gaat steeds meer geld naar de zorg, waardoor er ook meer kansen zijn om te frauderen. Criminelen die zich eerder bezighielden met geweld, drugs of plofkraken, zitten nu met bijvoorbeeld malafide zorgbureaus in de zorg.

Vergunningsstelsel voor de zorg

Hoe dat zo makkelijk kan? Gemeenten sluiten geregeld contracten met honderden bedrijven, terwijl ze hier nauwelijks toezicht op hebben. Het OM pleit daarom voor een kritischere kijk naar de instroom van criminele bedrijven in de zorg. “Het zou fijn zijn als gemeenten en verzekeraars zich realiseren dat er gewoon grenzen zijn. Wij kunnen als OM niet aan de achterkant blijven dweilen.” Het zou bijvoorbeeld lonen als zorgbedrijven eerst een vergunning zouden moeten aanvragen voordat ze in een gemeente mogen starten. Hierdoor wordt het in ieder geval moeilijk gemaakt voor onwelwillenden die geld de zorg uit willen sluizen. Ook zou elk regionaal OM zorgfraude als prioriteit moeten stellen, vinden Verwiel en De Kraats.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Ieder(in) lanceert petitie ‘Ons Geduld is op’ voor een toegankelijk Nederland

    Gisteren om 09:44
  • digitale toegankelijkheid
    • Gehandicaptenzorg

    Mensen met beperking hebben nog altijd veel moeite met regelen van zaken online

    3 december 2024 om 14:31