29 maart 2013 om 07:18
< 1 min lezen

Drost vermoedt onwil bij IGZ

DEN HAAG (Novum) – Letselschadespecialist Yme Drost vindt het ‘onvoorstelbaar’ dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geen complete lijst kan produceren van artsen waarmee een deal is gesloten. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zegde donderdag in een Kamerdebat over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur toe dat ze de IGZ zo’n lijst laat maken. Maar ze kon niet garanderen dat deze compleet zou zijn.

Drost durft niet te zeggen of dit onwil of onkunde is, maar neigt naar het eerste. “Het is toch onvoorstelbaar dat een overheidsapparaat dat toezicht moet houden niet kan reproduceren welke artsen een beroepbeperkende maatregel opgelegd hebben gekregen? Dat houdt toch de smaak van: houden die artsen, waar de IGZ ook uit bestaat, elkaar de hand boven het hoofd?”

Positief is Drost wel over de mogelijke oprekking van de civielrechtelijke termijn om artsen aansprakelijk te stellen van vijf naar tien jaar. Hij spreekt van een ‘overwinning voor patiëntenrechten’.

“Dit is heel belangrijk. In niet alle gevallen zijn fouten ook verwijtbaar. Fout gegaan is niet altijd fout gedaan”, zegt Drost. “Maar in het geval van Jansen Steur bleek eerst dat zaken fout waren gegaan, namelijk dat er foute diagnoses waren gesteld. Pas nu blijkt: er is ook sprake van fout gedaan.”

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Hij werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving. Jansen Steur kwam recent weer in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 werkzaam was in Duitsland.

Donderdag liet Drost weten dat de neuroloog in zeker drie gevallen illegaal euthanasie heeft uitgevoerd. Het gaat om gevallen waarbij de naasten van een patiënt in het ziekenhuis kwamen om daar te zien dat hij al aan een morfinepomp was gelegd.

Van palliatieve sedatie, waarbij de pijn wordt verzacht zodat de patiënt een vredige dood heeft, was hier volgens Drost geen sprake. “Als je iemand aansluit op een morfinepomp en de dosis steeds verhoogt, weet je zeker dat hij het niet overleeft.”

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Vicevoorzitter ZN ziet bezuinigingen op zorg als stimulans en kans

    Vandaag om 10:41
  • Meerjarige zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Verzekerden staan open voor meerjarige zorgverzekering

    Gisteren om 08:46