Kankerverwekkende stof in veevoer varkens
Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag na onderzoek. Er zijn volgens de NVWA geen aanwijzingen dat met aflatoxine besmette maïs terecht is gekomen bij Nederlandse melkveehouders.
Vrijdag meldde de NVWA een onderzoek in te stellen nadat bekend werd dat een partij maïs met overschrijdingen van het gehalte aflatoxine, een giftig product van schimmels, op de markt was gekomen. Het ging toen nog om een partij van 45 ton giftige maïs uit Servië.
Maandag laat de NVWA echter weten dat er drie meldingen zijn gedaan van partijen maïs met een verhoogd gehalte aflatoxine. Het gaat om twee partijen maïs uit Servië, waarvan een partij direct is ingevoerd in Duitsland en een tweede in de haven van Rotterdam is binnengekomen.
De derde partij maïs is in december uit Roemenië via België geleverd aan drie Nederlandse producenten van veevoer. Van alle drie de partijen maïs wordt nog gekeken waar ze precies naartoe zijn gegaan. De partij van 45 duizend ton die is geleverd aan veevoerproducenten in Nedersaksen is direct aan Duitsland geleverd. Een deel van de partij is in Duitsland geblokkeerd en een ander deel verwerkt in veevoer. Een deel daarvan is weer naar vijf veevoerbedrijven in Nederland gegaan, waar het voer aan varkens is gegeven.
Van de drie bedrijven die een deel van de te giftige partij uit Roemenië hebben ontvangen, heeft er een aan de NVWA laten weten geen veevoer te hebben geleverd waarin te veel aflatoxine zat. De overige twee bedrijven zijn nog aan het kijken aan wie ze het voer hebben geleverd en moeten de NVWA nog hun resultaten melden.
Maandag werd voorts bekend dat bij een standaardcontrole zo’n zes weken geleden bij twee Nederlandse melkveebedrijven aflatoxine is aangetroffen in de melk. De giftige melk is niet in de schappen van de supermarkt beland en de twee bedrijven zouden inmiddels weer aan de normen voldoen, meldde de Nederlandse Zuivel Organisatie.
De NVWA laat weten deze twee bedrijven en de afnemers van de melk te bezoeken om te controleren of de juiste maatregelen zijn genomen en er geen melk in de voedselketen terecht is gekomen. Voor zover nu bekend staan deze twee incidenten los van de maïsleveringen.