SGP en CU op de bres voor vrije artsenkeuze
DEN HAAG (Novum) – Patiënten moeten zich ook in de toekomst kunnen laten behandelen door een arts of in een ziekenhuis waarmee hun zorgverzekering geen contract heeft. Dat vinden de SGP en ChristenUnie. Beide christelijke partijen hebben een amendement op de Zorgverzekeringswet ingediend waarmee deze vrije artsenkeuze behouden blijft.
“Het is niet acceptabel dat patiënten geen zorg meer kunnen ontvangen van een zorgverlener waarmee hij of zij al jarenlang een langdurige behandel- en vertrouwensrelatie heeft opgebouwd. De keuze vrijheid in de zorg is een groot goed”, stelt SGP-leider Kees van der Staaij. Arie Slob (CU) valt hem bij. “Ik vind het belangrijk dat een patiënt niet alleen kan kiezen voor een zorgverzekering, maar ook voor een zorgverlener naar keuze.”
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kondigde vorig jaar aan dat zij de Zorgverzekeringswet wil wijzigen om de kosten in de zorg te beheersen. Daardoor verdwijnt de zogeheten restitutieoptie van de naturapolis. Verzekeraars hoeven dan niets te vergoeden van zorgaanbieders waarmee zijn geen contract hebben.
Schippers’ voorstel kan rekenen op de steun van een Kamermeerderheid. In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA namelijk afgesproken dat zorg uit het basispakket alleen nog wordt vergoed als verzekeraars contracten hebben gesloten met de betreffende zorgverlener. Wie een vrije artsenkeuze wil behouden, moet zich aanvullend verzekeren.
Vorige week waarschuwde de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (NVVP) ook al voor de gevolgen van de wetswijziging. Daarmee wordt ‘feitelijk een hinderpaal opgeworpen’ om zorg af te nemen bij een bepaalde aanbieder, stelde de vereniging. Als het regeerakkoord wordt uitgevoerd, verdwijnt de vrije artsenkeuze ‘volledig’, aldus de NVVP.
De SGP en ChristenUnie zijn samen goed voor acht zetels in de Tweede Kamer. Niettemin spelen zij sinds vorige week een belangrijke rol op het Binnenhof. De partijen hielpen samen met D66 de kabinetsplannen voor de woningmarkt aan een meerderheid in de Eerste Kamer. De coaltie van VVD en PvdA komt in de senaat acht zetels tekort voor een meerderheid.